Преходна национална помощ ще има и през този програмен период, вижте условията

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Заявените животни по интервенцията за ПНП за говеда, необвързана с производството, могат да се заявяват кумулативно с всяка една от интервенциите за обвързано подпомагане за ЕПЖ

Държавите – членки на ЕС, които са предоставили преходна национална помощ в периода 2015-2022 г. могат да продължат да предоставят преходна национална помощ на земеделските стопани. Условията за предоставяне на такава помощ са идентични с с досегашните, а именно прилаганите до момента в текущия програмен период условия, когато са свързани с референтен период, държавите – членки могат да решат да променят референтния период, но той не може да е по – късен от 2018 г. Това става ясно от отговора на земеделския министър до група народни представители от ГЕРБ-СДС. Те настояхме да се изясни очакваната финансова подкрепа и възможностите за земеделските стопани за кумулиране на инструменти за подкрепа по Стратегическия план.
С взето национално решение за интервенцията за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството и интервенцията за преходна национална помощ за тютюн, за периода на прилагане на Стратегическия план за развитие на земеделието и развитие на селските райони за периода 2023 – 2027 г. са изменени референтните периоди, съобщава Десислава Танева, зам.-председател на Комисията по земеделие, която е един от вносителите на питането.
Останалите условия за подпомагане по направленията за животни са следните:
По интервенцията за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството, право на подпомагане имат земеделски стопани, които към 31 декември 2018 г. са отглеждали 10 или повече говеда и/или 10 или повече биволи, регистрирани в системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ, и са активни земеделски стопани. Допустими за подпомагане са земеделски стопани , които към последния ден за подаване на заявленията за подпомагане от текущата кампания отглеждат в стопанствата си поне 50% от референтния брой животни. Помощта по интервенцията за преходна национална помощ за говеда се определя въз основа на говедата и/или биволите в животновъдните обекти, регистрирани в системата към 31 декември 2018 г.
По интервенцията за преходна национална помощ за овце – майки и/или кози – майки, обвързана с производството, право на подпомагане имат земеделските стопани, които отговорят на следните изисквания:
 Отглеждат в стопанствата си:
50 или повече овце – майки, или
50 или повече кози – майки, или
50 или повече овце – майки и/ или кози – майки
 Животните по т.1 са идентифицирани с обикновена ушна марка и електронно средство за идентификация, одобрени от БАБХ;
 Животните по т.1 са въведени в системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ;
 Продължават да отглеждат най-малко 80% от заявените овце – майки и/или кози – майки най-малко 100 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане;
 Животните по т.1 са на възраст от 12 месеца до 84 месеца за овце и до 108 месеца за кози;
Помощта по интервенцията за преходна национална помощ за овце – майки и/или кози – майки, обвързана с производството, се определя въз основа на заявените за подпомагане животни, отглеждани в стопанството.
В отговора на министъра са посочени и всички интервенции в обхвата на обвързаната подкрепа, които могат да се кумулират с НПП за овцевъдство/козевъдство и за говедовъдство/биволовъдство, от МЗм отговарят, че заявените животни по интервенцията за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството, могат да се заявяват кумулативно с всяка една от интервенциите за обвързано подпомагане за едри преживни животни, в случай, че отговарят на изискванията на отделните интервенции.
Това правило обаче не е приложимо за дребните преживни животни, поради това, че и двата типа интервенции (за обвързано подпомагане и за преходна национална помощ) са обвързани с производството.
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА