Предупреждение от първа и втора степен за интензивни валежи и гръмотевични бури е в сила за 28 области от страната

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде  за 17 април, сряда, предупреждение от втора и първа степен – оранжев и жълт код, за интензивни валежи и гръмотевични бури в 16 области от страната.

Количествата ще са между 15-25 литра на квадратен метър, на места в областите Кюстендил и Благоевград – до 30-40 литра на квадратен метър.

Предупреждение от първа степен – жълт код, за силен вятър, с пориви до 24 метра в секунда, е обявен за 17 области от страната, се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

В седмичната прогноза на НИМХ за времето у нас – от 18 до 23 април, се съобщава, че през следващите дни облачността ще е по-често значителна. Валежите ще продължат, но ще са по-слаби и на по-малко места, главно в Южна и Източна България.

В четвъртък, 18 април, ще е ветровито, с умерен в Дунавската равнина временно силен северозападен вятър, който в петък ще отслабне, а по-късно през деня ще се ориентира от североизток.

Температурите ще се понижат, в петък, 19 април, минималните температури ще са между 5 и 10 градуса, а максималните – между 12 и 17 градуса.

През нощта срещу събота от югозапад валежите ще се активизират, а в събота, 20 април, ще обхванат цялата страна. Повишава се вероятността в много райони да са интензивни и значителни по количество. В планините, над 1100-1200 метра ще вали сняг. Североизточният вятър временно ще се усили, впоследствие ще се ориентира от северозапад. Температурите ще са без съществен дневен ход, в по-голямата част от страната ще са между 7 и 12 градуса, в югоизточните райони – до 16-17 градуса.

В неделя, 21 април, и през първите дни от следващата седмица, ще има променлива, често значителна облачност. Валежите ще отслабнат и в по-голямата част от страната временно ще спират, а във вторник отново ще са на повече места. Вятърът ще е от запад-северозапад, в неделя ще е умерен, в понеделник, 22 април, ще отслабне, а във вторник, 23 април, ще се обърне от североизток. Сутрешните температури ще се понижат още и във вторник минималните – ще са между 1 и 6 градуса, а максималните температури в по-голямата част от страната ще са между 12 и 17 градуса.

Седмичната прогноза на НИМХ е изготвена от дежурния синоптик Анастасия Кирилова.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА