Предлагат нов начин за пръскането на нивите с дронове

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Ресорната парламентарна комисия прие нов законопроект за обработването на земеделските култури с безмоторни летателни средства

Комисията по земеделието, храните и горите в Народното събрание прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на растенията, внесен от Десислава Танева (ГЕРБ-СДС).

Танева посочи, че целта на законопроекта е уреждане и регулация на пръскането с безмоторни летателни средства или дронове. Тя допълни, че този законопроект е нов, след тримесечни обсъждания на работна група с Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация”, Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), Министерство на земеделието и храните, Министерство на транспорта.

“Внесените текстове са решения на работната група, съобразени с всичко, което в момента е в ЕС, проекта на регламент и практиките на други страни в ЕС”, каза Танева.

Росен Костурков (ПП-ДБ) припомни, че законопроектът в първия му вид е вече гледан в комисията, която се е съгласила, че пръскането с дронове трябва да има правно основание и да бъде регулирано, но тогавашният текст e срещнал съпротива от участниците в последвалата работна група, предава БТА.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements