Отлагат празника на еленския бут заради АЧС

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Досега Празникът на еленския бут традиционно се провеждаше на Димитровден. Тази година обаче, заради местните избори на 27 октомври, както и заради случаите на АЧС, той ще се проведе на 15, 16 и 17 ноември.

„От съображения за безопасност няма да се изпълни ритуалът пърлене на прасе на трап. Не можем да рискуваме, макар че на територията на Елена няма огнища, и се надяваме, че вирусът ще ни подмине. Още повече че пикът вече отшумява, макар че със завръщането на дивите прасета в по-високите части има известен риск“, коментира кметът на Елена инж. Дилян Млъзев за областния всекидневник „Борба“.

Спазват се всички инструкции на Агенцията по безопасност на храните. Ловците са инструктирани как да реагират при отстрелване на болни диви прасета, както и са определени места за загробването на заразени животни, при евентуалното им отстрелване.

Към момента производителите в района не са засегнати от проблемите в бранша, породени от вируса.

Гостите на празника ще могат да вземат участие в различни състезания и надпревари като „Най-вкусен бут”, „Най-майсторско рязане на еленски бут”, „Най-весела касапска история”, „Най-як балканджия”, „Най-голям бут”. За най-големите късметлии в игрите с томболи са предвидени куп награди. Един от спечелилите в надпреварите ще има възможността да си тръгне с цял еленски бут като награда. Виното от арония и еленската сливова ракия също ще бъдат част от подаръците за победителите. Дамите също ще имат възможност да демонстрират спортен дух, като влязат в надпревара  за вкусни гозби, за да покажат, как мезето се превръща в уникално вкусно ястие. Мероприятието ще бъде съпътствано и от богата фолклорна програма. На пазара в града е предвидено място за демонстрации на старите еленски занаяти, както и кът за игри и развлечения за децата.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements