Празник „Златна праскова“ ще се проведе в село Гавраилово

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Той ще се състои на 25 и 26 юли

Традиционният празник „Златна праскова“ ще се проведе на 25 и 26 юли в село Гавраилово. Събитията ще започнат на 25 юли, четвъртък, от 18 часа с изложба на творци от селото.

На следващия ден в 9.30 часа на площада пред читалището ще има изложба на праскови и дегустация. Официалното откриване на празника ще започне в 10 часа.

През деня е предвиден семинар „Състояние и тенденции при производството на праскови“ с участието на водещи специалисти от Института по овощарство-Пловдив – ас. Сашка Савчовска и проф. д-р Заря Ранкова и други експерти.

На 26-ти (петък) от 10.30 часа в залата на читалище „Слънце 1928“ ще започне съвместен семинар на НССЗ и Института по овощарство – гр. Пловдив, на който експертите на НССЗ ще представят:

  • Добри практики при отглеждане на праскови в овощни градини от област Сливен;
  • Възможности за подпомагане на малки, млади и нови земеделски стопани по  Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони (СПРЗСР) 2023 – 2027 г. чрез интервенциите: II.Д.1. – „Стартова помощ за установяване на млади земеделски стопани в селското стопанство“; II.Д.2. – „Подпомагане на много малки земеделски стопанства“;  II.Д.3 – „Стартова помощ за установяване на нови земеделски стопани в селското стопанство“; II.И.1. „Консултантски услуги и повишаване на консултантския капацитет“.

В рамките на празника, НССЗ за поредна година организира и конкурс за „Най-добре поддържана плододаваща прасковена градина”, като наградите на отличените на първо, второ и трето място ще бъдат осигурени с помощта на Службата.

праскова, златна праскова 2024

През целия ден са предвидени много забавления за малки и големи. Ще има и редица конкурси, свързани с отглеждането на праскови, както и с производство на продукти от праскови. Ще има надяждане и надиграване за приза „Златна праскова“. Предвидени са изложби, демонстрации и дегустации. Празникът ще завърши със заря.

„Златна праскова“ се провежда под патронажа на министъра на земеделието и храните.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама