Световното потребление на сирена към 2020 г. ще достигне 25 млн. тона, като увеличението ще бъде с 15 млн. тона спрямо 2012 г. Положителните прогнози дават възможност на компаниите от млекопреработвателната промишленост да повишат производството си, за да отговорят на растящото търсене.
Фирмите в бранша търсят начини за по-бързо узряване на продукта, като се запазват вкусът, текстурата и срокът за съхранение, които очакват от него потребителите, съобщават от холандския холдинг DSM, цитирани от The DairyNews. С новата добавка, разработена от компанията ще се съкрати два пъти времето за узряването на известни сирена като Манчего, Гауда и Едам. Според DSM за производството на 1 млн. кг сирене с обичаен срок на зреене 4 седмици, намалените срокове за узряване на 14 дни ще позволят да се икономисат около € 200 000.