Потреблението на говеждо месо у нас с лек спад през идните години

Кирил Александров
Кирил Александров
3 Минути

Потреблението на говеждо месо няма да се промени значително през идните години до 2021 г. това очакват експертите на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).

Добиваното в кланиците в страната говеждо месо през 2021 г. ще бъде 4,7 хил. тона, което е едва 0,3% по-малко от добиваното през 2015 г. Телешкото добивано в кланиците ще е 0,76 хил. тона, което е с 16% повече в сравнение с 2015 г. предвижданията са, че броят заклани говеда и телета ежегодно ще намалява. Този спад ще е около 5% при говедата през 2021 г. спрямо 2015 г. и 20% при телетата (2021 г. спрямо 2015 г.). 21% спад при говеждото, добивано във фермите се очаква приз 2021 г. спрямо 2015 г., а при телешкото  се очаква спад с 15%. В повечето случаи месото, добивано във фермите се консумира директно или се реализира непосредствено от производителя към потребителя, без да попада в търговската мрежа. Производството на говеждо месо като цяло ще е около 7,3 хил. тона през 2021 г.

Потреблението на говеждо месо в страната е на ниско ниво, в сравнение с останалите видове месо. Около 26 хил. тона месо се потребява у нас през 2014 г. и 2015 г. очакванията са задържане на тези нива на потреблението през следващите 5 години. Сравнително ниската покупателна способност на населението и високите цени на говеждото в сравнение със свинското и пилешкото са сред причините за слабата консумация на говеждо (телешко) у нас. Очакванията за липсата на ръст в потреблението на говеждо се дължи и на демографската криза и непрекъснатото намаление на населението в страната, което заедно с ниските доходи са основна пречка през търсенето. Все пак потреблението ще превишава производството, което ще стимулира вноса.

Вносът на говеждо месо ще продължи да надвишава значително износа, с цел задоволяване нуждите на месопреработвателната промишленост и производството на месни продукти. Основните внасяни количества са на замразено говеждо. Свежо и охладено месо се внася значително по-рядко. През 2015 г. основните партньори на България за внос на говеждо месо са: Полша (3,6 хил. тона), Италия (1,5 хил. тона), Испания (1,2 хил. тона), Румъния (1,2 хил. тона), Холандия и Германия (по около хиляда тона). Охладено и свежо месо се внася най-вече от Румъния, а от останалите страни замразеното месо е над 70% от общия обем на вноса. Актуализираните предвиждания обаче не показват ръст в количествата внасяно говеждо месо спрямо 2014 г. това се дължи на сравнително постоянните нива на консумация и нарастването на вътрешното производство.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама