Почти с 20% увеличават парите за ветеринарите за профилактика

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Документът е в процес на обществено обсъждане до края на ноември

С 19,3% да бъдат увеличени цените за ветеринарните лекари за изпълнение на мероприятията заложени в тригодишната Национална програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите (НППНКЛБЖЗБ), предвиждат предложените промени на Тарифата за определяне на цените, които се заплащат за изпълнението на мерките по програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози. Документът е предложен за обществено обсъждане от Министерство на земеделието и храните до 29 ноември т.г.

Промените се налагат заради инфлацията в страната, генерирана в периода м. януари 2022 г. до м. септември 2023 г.

Промените се правят по шскане на Българският ветеринарен съюз (БВС), отправено към МЗХ за предприемане на действия за актуализация на действащата тарифа с цел компенсиране на разходите, извършени от регистрираните ветеринарни лекари за изпълнение на мероприятията, заложени в НППНКЛБЖЗБ.

С увеличаването на цените за дейностите ще се гарантира здравният статус на отглежданите селскостопански животни и продуктите добити от тях и ще се спазят на изискванията на европейското законодателство в областта на здравеопазване на животните за изпълнение на програми за надзор и ранно откриване на определени заболявания. Осигуряването на здравния статус на отглежданите селскостопански животни допринася за свободната търговия с живи животни и продукти добити от тях в рамките на Европейския съюз, се казва в мотивите към предложението, подписани от министър Кирил Вътев.

Тарифата определя стойността на услугите, които предоставят ветеринарните лекари, включващи извършването на отделните мероприятия по видове, съгласно НППНКЛБЖЗБ – извършване на ваксинации, вземане на проби от животни, алергични изследвания на животни, вземане на проби от мозъчен ствол за трансмисивни спонгиформни енцефалопатии, прегледи на пчелни семейства, клинични обследвания на животновъдни обекти, и въвеждане на данните във Интегрираната информационна система с данни за идентифицираните животни и за животновъдните обекти, които се извършват от ветеринарни лекари.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА