Киселият трън е сред новите храни на столетието, за които трябва да бъдете особено внимателни. Плодовете на това растение се консумират само узрело, недозрелите съдържат вещества, които могат да предизвикат отравяне. В какво се крие ползата от киселия трън?
Плодовете на киселия трън се използват за приготвянето на настойки, подправки и за добавяне в сладка. Събират се обикновено след първите мразове, за да се прояви по-ярко вкусът им. Настойката има антибактериално, диуретично действие. Лекува и гастрит, колити, хипертония, малария. Ако се предполага термична обработка на плодовете, те трябва да се съберат леко недозрели, за да не се смачкат. Дозрелите е допустимо да се съхраняват дълго време в хладилника, посипани със захар. Плодовете имат успокояващо действие. Ако хапнете няколко плодчета преди сън, можете и да не пиете сънотворно. В Кавказ те се добавят при приготвянето на месни сосове.
Плодовете се използват и за приготвянето на сладко. То има кисело-сладък вкус и фин аромат. На 1 кг плодове се добавя 1,5 кг захар и 500 мл вода. Плодовете се заливат с водата за няколко часа. От нея след това се вари захарен сироп. Когато закипи, с този сироп се заливат плодовете, сладкото се държи на огъня 30-40 минути. Разсипва се в стерилизирани буркани.
Според друга рецепта за приготвянето на сладко се използва 1 кг плодове, същото количество захар, 250 мл вода. Плодовете се пускат в сироп, състоящ се от 700 г захар и вода, държат се денонощие. След това, като се извадят плодовете, течността се кипва, охлажда се и отново се заливат плодовете за същото време. Добавя се останалата захар, кипва се 30-40 минути. Сладкото е готово.