Когато се консумират по големи количества плодове и зеленчуци, през първата година от живота, рискът от развитие на астма или алергии е много по-нисък, обяснява Лиам О’Махони професор по имунология в отделите по медицина и микробиология, APC Microbiome Ireland, UCC.
Появата на алергии и астма се свързва с фактори на начина на живот и хранене, генетиката има значение, но не е единствената причина. Растящият детски организъм е по-податлив на увреждащи явления, но и по-добре се адаптира и възстановява от сериозни заболявания като астмата.
Mастните киселини с къса верига се съдържат естествено в киселото мляко и маслото, но също така се произвеждат и чрез ферментацията на плодове и зеленчуци от бактериите в червата, установиха изследователи от международен екип в изследване, което трябва да бъде публикувано скоро в месечното научно списание “Алергия”.
Увеличаването на разпространението на алергични заболявания през последните десетилетия е свързано с промените в начина на живот в индустриализираните страни. Още в началото на живота на детето, най-важните рискови фактори са липсата на кърмене и високо хранително съотношение между омега-6 и омега-3 мастните киселини. Недостигът на омега-3 в храненето на майката по време на бременността, отново води до по-висок риск от алергии и астма при детето.
За да се преборим с алергичните заболявания е важно да има достатъчен прием на омега-3 мастни киселини, и хранителен режим богат на плодове и зеленчуци. Яденето на храни богати на антиоксиданти и фитохимикали е свързано с по-рядка поява на този тип заболявания. Хранителните фактори и тяхното взаимодействие с чревната микрофлора влияят върху имунологичните процеси, особено в началото на живота.
Важно е хранителния режим да е богат на хранителни вещества от зеленчуци, плодове, а също така и ядки. Също така здравословното и пълноценно хранене може да балансира възпалителните реакции.