Пилешкото месо поскъпна в големите търговски вериги

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

През последната седмица средните цени на пилешко месо за страната на едро и на дребно са около нивата от предходната седмица. По-значително изменение, в посока нагоре, се наблюдава единствено при средната цена на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги. Средната цена на едро за страната на замразеното пиле е 3,86 лв./кг, с 0,3% по-висока на седмична база. Предлагането на замразено пиле на тържищата в страната е в широкия ценовия диапазон от 3,06 лв./кг (Ямбол) до 4,31 лв./кг (Добрич). В областите Плевен и Бургас се наблюдава седмично повишение на стойностите, съответно с 1,9% и 5,7%, докато в София продуктът поевтинява с 2,2%, сочат данни на МЗХГ.

В големите търговки вериги (ГТВ) замразеното пиле се търгува на цени от 4,39 лв./кг (Пазарджик, Пловдив и Хасково) до 5,50 лв./кг (Разград). През наблюдавания период цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,92 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата е най-висока в Ямбол и Силистра – 1,69 лв./кг. Средно за страната, цената на замразеното пиле в ДТО е с 1,7% по-висока от тази в ГТВ.

Цените на едро на охладеното пиле се задържат в границите от 3,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово и Търговище) до 5,12 лв./кг (Русе). Седмични отклонения на стойностите се отчитат само в две области – повишение с 0,6% в Благоевград и с 1% в Хасково. Това не се отразява на средната цена на едро на продукта за страната и тя остава 4,60 лв./кг. През изминалата седмица средната цена на дребно на охладеното пиле в ГТВ за страната е с 0,56 лв./кг по-висока от тази на едро, като разликата в тази посока достига до 1,39 лв./кг в Търговище. Изключение е област Добрич, където цената на охладеното пиле в големите супермаркети е с 0,02 лв./кг по-ниска от тази на едро. Средната цена на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини е с 1,6% по-ниска от тази в големите търговски вериги.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА