Чудите се каква нова култура да засадите, а искате да изкарате и някой лев от нея. В следващия материал ще Ви предложим петте култури, които са най-рентабилни за засаждане при сегашните пазари.
Шафран
Шафранът е най-скъпата кулинарна билка в света, главно защото се състои от малки кончета, подобни на цветето на минзухарите. Средно изкупната цена в Европа е около 1500- 3200 евро за килограм. Около 50 хил. цветчета са нужни, за да произведете килограм от сухата билка.
Шафранът расте най-добре в сухи райони с мека зима. За да се подпомогне разширяването на жизнеспособността им, се засаждат във високи тунели – проста защитна конструкция, изработена от пластмасово фолио върху рамка от PVC тръби.
Жен-шен
Коренът на дивия жен-шен се събира в търговски мащаби и се продава на удивителни цени, до голяма степен на азиатския пазар. Засажда се на открити полета. Жен-шенът става все по-рядко растение за отглеждане, защото много държави строго ограничават реколтата си. Култивираното растение се очертава като популярна и изгодна алтернатива на дивото растение и се продава за около $ 300 до $ 700 паунда половин килограм.
Растението се засажда в гористи местности. Гората трябва да е достатъчно зряла, за да хвърли пълна сянка. Обикновено се засажда през есента от семена, които струват около $ 200 на килограм. Пазарът на женшен варира от година на година, но когато цената е висока може да се изкарат до $ 50 000 от четири декара. Има един недостатък обаче – за да достигнат търговски размер корените трябва да растат от пет до десет години.
Лавандула
Лавандулата става все по-известна у нас. Растението има различни търговски приложения, включително етерично масло и продукти с добавена стойност като сапуни и лосиони. Най-простият начин за продажба на лавандула, който изисква минимална инвестиция във времето и оборудване за производство, е като сухи цветни букети. От 4 декара може да произведете около 12 000 букета годишно, които са на стойност 10 долара или повече на пазара на дребно.
Лавандулата расте в голямо климатично разнообразие , но изисква добре дренирана почва. По принцип напояването и торовете не са необходими.
Годжи бери
Годжи бери вече се гледа и в България. Суперхраната расте предимно в Китай, но започва да се разпространява навсякъде, заради нейните здравословни ползи и доходност. Пресните плодове достигат висока цена на пазарите. Плодовете растат предимно върху високи храсти. Те са устойчиви на болести и са адаптирани към широк спектър от почвени и климатични условия. Всъщност растенията са толкова здрави, че се смятат за инвазивен вид в някои страни.
Бамбук
Най-доходоносните култури не винаги са годни за консумация. Бамбукът, който се използва за всичко – от подови настилки до риболовни полюси (и от време на време в азиатска кухня), е един блестящ пример. Всяка от многото му употреби идва със своя набор от ограничения; някои приложения изискват специална обработка, докато други са приложими само в определени региони. Въпреки това, е съвсем лесно да се отглежда бамбук за продажба като растения за разсад. Просто засадете, оставете да се разпространи, а след това изкарайте малки купчини, за да продавате в местните разсадници или директно до потребителите. Едно бамбуково растение се продава средно за около 30 $.
Първата стъпка е да се определи кои видове от бамбук растат най-добре. Това лесно се постига чрез искане на съвети в местните разсадници. Бамбукът не се отглежда със семена, а чрез трансплантация на малки парченца корени от съществуващ пластир. Тъй като бамбукът може да се разпространи агресивно, избягвайте да го засаждате близо до други култури или в непосредствена близост до природни места. Трябва да бъдете търпеливи. В зависимост от сорта, може да отнеме от три до десет години, за да се създаде пластир достатъчно голям, за да започне изкопаване на купчини за продажба.