Цените на овчето месо по световните пазари растат, поради силното търсене, докато при продажните стойности за говеждото месо е отчетен спад. По данни на Robobank има ръст от 11% при овчето. Това става ясно от анализа на Института за икономически изследвания в селското стопанство САРА.
През последните три месеца цените на пилешкото месо в глобален план се задържат стабилни. По данни на ФАО средната цена на износа на пилешко месо от САЩ се покачва с 1% спрямо нивото от април, докато стойността на единица експорт от Бразилия се понижава с близо 0,3%. Световният пазар на пилешко месо става все по-балансиран, според оценките на Рабобанк. От свръхпредлагане се премина към изравняване на предлагане и търсене. Причините са в пренасочването на търсенето към пилешкото месо в районите с недостиг на свинско.
Очакваме повишаване на цените на пилешкото месо, тъй като са пряко свързани с тези на свинското. Тези две стойности винаги се балансират, щом има дефицит на свинско, хората се насочват към пилешкото и там също цените тръгват нагоре. Това стана ясно от думите на Димитър Белоречков, изпълнителен директор на Съюза на птицевъдите в България.
Потреблението на свинско месо в Китай се е понижило с около 10-15% , в резултат от опасенията на потребителите за безопасността на продукцията, сочат експертните оценки на Rabobank. Заместването на свинското месо задвижва цените на говеждото, овчето и птичето месо в страната, които към май отбелязват увеличение съответно с 6%, 11% и 8% на годишна база.