Отвори врати нова астрономическа обсерватория в Шумен

observe
Автор: Агрозона
Споделена0

 Нова астрономическа обсерватория бе открита през тази седмица на Шуменското плато, в близост до посетителския център на Паметника „Създатели на българската държава“. Това съобщи професор Диана Кюркчиева от Астрономическия център на Шуменския университет и преподавател във висшето учебно заведение, цитирана от БТА.

Обсерваторията има два купола и разполага с два професионални телескопа – 40-сантиметров и 26-сантиметров. Те са свързани с компютърна техника, което позволява наблюденията да се проектират на видеоекран в посетителския център на обсерваторията. До няколко месеца ще има възможност телескопите да се управляват и дистанционно.

До обсерваторията, след заявки, ще има достъп цялата професионална астрономическа колегия, студенти, ученици и други желаещи, уточни проф. Кюркчиева. Тя допълни, че в обсерваторията ще бъде монтиран и трети по-малък телескоп, който ще може да се ползва от посетители при интересни астрономически явления.

Големият купол на обсерваторията е с размери пет и половина метра и има възможност там да бъде монтиран още по-голям телескоп – до 1,2 метра, за което ще се работи в бъдеще.

Обсерваторията ще е на втория етаж на сграда, изградена по проект на природния парк „Шуменско плато“. На първия етаж ще се помещава нов информационен център на парка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *