Видео

Оценяват състоянието на кестеновите гори в Югозападна България

kesten
Автор: Агрозона
Споделена0

Професионална оценка на състоянието на кестеновите гори в Югозападна България и по-специално в село Брежани ще направят от сдружение „Хора и традиции“, каза Снежана Стоименова, експерт в сдружението.

Това, което ще се проверява, е колко дърветата са заразени, има ли здрави и от колко от тях може да се вземат семена, за да бъде направена семенна база. „Искаме да се възползваме от това, че има технологични центрове и семенни бази на професионално ниво, където ще може да създадем съответните фиданки. Най-хубавият етап ще бъде, когато може да вземем фиданки, чиито произход е брежанския кестен, като семе, и вече да започнем засаждането на гори. Мога да кажа, че ударихме на камък по отношение на земите, в които да направим това. Все още нямаме предоставени общински земи, за да може да кандидатстваме по някоя от програмите, с помощта на които ще съхраним и запазим това богатство, но ние не се отказваме, както не се отказва и кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, и въобще – хората, които ни помагат в тази наша идея“, каза още Стоименова за радио „Фокус“ – Пирин.

Има възможност да бъдат засадени нови кестенови площи с помощта на Югозападно държавно предприятие и Горско стопанство-Симитли, както и с доброволен труд от жителите на село Брежани, каза още Снежана Стоименова.

Видео на фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *