Отпускат 2,8 млн. лв за частично пропаднали площи от градушката в Пловдивско

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Площта с щети от 30 до 80% е в размер на 1722,80 ха

 

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) утвърди финансов ресурс от 2,8 млн. лв. по помощта de minimis за земеделските стопани, претърпели щети по земеделските култури под 100% от неблагоприятното климатично условие – градушка на 28.08.2021 г. в област Пловдив.

Целта на помощта е земеделските стопани да възстановят производствения потенциал на засегнатите площи, за да не бъде компрометирана по-нататъшната им дейност.

На подпомагане подлежат земеделски стопани, които притежават протоколи от общински служби или областна дирекция „Земеделие“ – Пловдив за щети под 100% пропаднали площи.

По информация от Областна дирекция „Земеделие“ – Пловдив размерът на пропадналите площи под 100 %, следствие на падналата в края на август градушка в региона, възлизат на 1722,80 ха. Оценените от експертните комисии щети са от 30 до 80% , а издадените протоколи за пропадналите площи са 31.

Частично засегнати земеделски култури от градушката в Пловдив са главесто зеле, дини, карфиол, ориз, патладжан, пипер на открито, слънчоглед, тиквички, домати на открито, малини, пъпеши, марули, праз, салата, ягоди, салатно цвекло, сливи, десертни лозя, дюли, круши, зелен фасул, ябълки.

Предстои ДФ „Земеделие“, съвместно с компетентните дирекции в Министерство на земеделието, да изготви указания за предоставяне на помощта.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements