Отчетен е ръст при цените на агнешкото в Стара Загора

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

През последната седмица в почти цялата страна цените  на агнешко месо се задържат на нивата от предходната седмица.   Изключение от това прави  Стара Загора, където е отчетено леко покачване на цената на едро на агнешки бут.

Средната цена на едро на цяло агне за страната се запазва на ниво от 13,49 лв./кг, като стойностите по области остават най-ниски в Кърджали – 12,30 лв./кг, а най-високи във Варна – 14,54 лв./кг. През изтеклия седмичен период в големите търговски вериги не е отчетено предлагане на цяло агне. В другите търговски обекти цените на цяло агне варират от 11,40 лв./кг в Бургас до 14,00 лв./кг в Габрово, а средната стойност за страната остава 13,14 лв./кг. През последната седмица средната цена на едро на цяло агне е с 0,34 лв./кг по-висока от тази на дребно в по-малките магазини, сочат данни на МЗХГ.

Цените на едро на агнешки бут по области се задържат в границите от 13,25 лв./кг (Смолян) до 17,00 лв./кг (Русе). Единствено в Стара Загора се наблюдава ценово изменение на седмична база – покачване с 1,8%, което води до незначително повишение на средната цена за страната с 0,1%, до 14,37 лв./кг.За поредна седмица агнешки бут се предлага в големите търговски вериги само в областите Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, като и в четирите области цената е без седмична промяна – 14,74 лв./кг. През изминалата седмица средната цена на дребно на агнешкия бут за страната в големите търговски вериги е с 0,45 лв./кг или с 3,1% по-висока от тази в по-малките магазини.

Търговията на едро с агнешка плешка се запазва в ценовия диапазон от 13,00 лв./кг в Смолян до 15,59 лв./кг в Русе, като средната ценова стойност за страната остава 13,95 лв./кг. В по-малките магазини цените на агнешка плешка остават в интервала от 11,20 лв./кг (Бургас) до 15,03 лв./кг (Русе), а средната стойност за страната – 13,87 лв./кг. През наблюдавания период цените на дребно на агнешка плешка в големите търговски вериги са средно с 0,63 лв./кг или 4,5% по-ниски от тези в по-малките магазини.

 

 

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements