Според средносрочна прогноза на Европейската комисия за производството на мляко в Евросъюза се очаква да нараства с 0,6% годишно, което би било по- бавен темп в сравнение с миналото. Увеличението на търсенето на сухо мляко на световните пазари се очаква да спомогне за затваряне на ножицата с цените на маслото и подкрепи ръста на изкупите цени. Хранителните стойности и положителния здравен имидж на европейските млечните продукти се очаква да подкрепят растежа на търсенето. Други фактори с положително влияние са нарастването на населението и ходите в света въпреки нарастващата самодостатъчност. В резултат се очаква ЕС да остане най-големият износител на млечни продукти. Това се посочва в януарския бюлетин на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).
Най-голяма част от допълнително произведено то мляко ще бъде насочено към производство на сирене. Очаква се ЕС да реализира 49% от световния износ на сирена към 2030 г. Консумацията на кисели млека и сметана се очаква да остане стабилна, но да срещне конкуренция от алтернативни млечни продукти. Големият риск пред европейското млечно животновъдство е в “Зелената сделка”, където амбициите за намаляване на CO2 могат да намалят конкурентоспособността.