ЕК очаква 0,6% годишен ръст в производството на мляко в Съюза

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Според средносрочна прогноза на Европейската комисия за производството на мляко в Евросъюза се очаква да нараства с 0,6% годишно, което би било по- бавен темп в сравнение с миналото. Увеличението на търсенето на сухо мляко на световните пазари се очаква да спомогне за затваряне на ножицата с цените на маслото и подкрепи ръста на изкупите цени. Хранителните стойности и положителния здравен имидж на европейските млечните продукти се очаква да подкрепят растежа на търсенето. Други фактори с положително влияние са нарастването на населението и ходите в света въпреки нарастващата самодостатъчност. В резултат се очаква ЕС да остане най-големият износител на млечни продукти. Това се посочва в януарския бюлетин на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Най-голяма част от допълнително произведено то мляко ще бъде насочено към производство на сирене. Очаква се ЕС да реализира 49% от световния износ на сирена към 2030 г. Консумацията на кисели млека и сметана се очаква да остане стабилна, но да срещне конкуренция от алтернативни млечни продукти. Големият риск пред европейското млечно животновъдство е в “Зелената сделка”, където амбициите за намаляване на CO2 могат да намалят конкурентоспособността.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА