Очаква ни влажна пролет

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

През следващите месеци ни очаква влажна пролет, което ще бъде в полза на селското стопанство. Температурите ще са нормални за сезона – няма да са нито твърде ниски, нито твърде високи. Това каза климатологът доц. Георги Рачев за Нова телевизия. По думите му язовирите в страната са в добро състояние и се очаква малко райони да са на режим на водата.

„Снегът идва, но той ще падне в планините. В по-ниските части на страната вероятността да има снежна покривка е около 5%. Нищо чудно и София да падне някоя снежинка. До края на месеца ще натрупа съществен сняг, но той няма да се задържи. Ще има бавно понижение на температурите”, каза той.

Рачев коментира и ураганния вятър, оставил без покрив десетки къщи в Димитровград, където част от хората изкараха безсънна нощ. Само за броени минути бурята отнесла всичко по пътя си. „Това природно явление е свързано с преминаването на циклон, изключително малък по площ. Прогноза за торнадо, каквото виждаме в момента, практически не може да се направи. То става при преминаване на студен фронт с дъждовни облаци. При торнадо в САЩ цели железопътни композиции са местени няколко стотин метра встрани”, добави той.

По думите му в България това е поредната четвърта топла зима.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА