Обявиха яз. Пчелина за първия в държавата с режим “Хвани- пусни”

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

В определени части от водоема риболовът ще бъде забранен изцяло

Обявиха язовир Пчелина (Лобош) за първия див язовир в страната, в който ще се прилага режим на ловене от типа “Хвани- пусни.” При улов, рибарите ще трябва да връщат всяка една риба във водата, като няма да имат право да задържат дори единични бройки. Решението е взето със Заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

Освен това със Заповедта се забранява и улова на риба на устието на река Струма, островът до него и частта, намираща се до село Радибош. В този участък от язовира риболовът ще бъде изцяло забранен.

Такава практика до момента не се среща никъде в държавата. Обикновено подобен режим на ловене се практикува в частните, платени водоеми, където рибарите нямат право да задържат рибата, но пък ако желаят да я задържат, могат да я измерят и заплатят допълнително.

Заповедта е със срок от една година, но е възможно и да бъде удължена. През идните дни лицата, стопанисващи язовира предстои да поставят табели с информация за новите условия, както и шамандури, обозначаващи забранените части за риболов във водоема.

Контролът по спазване на новите изисквания ще се осъществява от ИАРА и местната Централна рибноопазваща организащия (ЦРОО).

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама