Обявиха 4 бедствия, заради които ще бъдат компенсирани стопаните за пропаднали площи

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Климатичните събития са за периода август-октомври 2023 г.

Със заповед на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев са определени неблагоприятните климатични събития, за периода август-октомври 2023 г. във връзка с прилагане на схема за държавна помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“.

Общо четири са явленията, които са засегнали земеделски площи в страната в този период. Първото събитие е буря/буря с градушка, проливен/пороен/непрекъснат дъжд с наводнение/бурен вятър с градушка в областите: Бургас, Видин, Добрич, Монтана, Разград, Русе, Силистра, Сливен, София област и Ямбол за културите главесто зеле, пипер (на открито), тикви, домати (на открито), картофи, домати (неотопляеми оранжерии), дини, слънчоглед, царевица, кориандър и полски фасул.

Второто неблагоприятно събитие е наводнение в София област при културата картофи.

Градушка пък е обявена в областите Варна, Велико Търново, Видин, Плевен, Силистра, Сливен и Шумен за културите пшеница, ечемик, царевица, рапица, слънчоглед, тикви, тикви за семки, полски фасул, ягоди, дини, полски домати, нектарини, праскови, пъпеши, сливи, ябълки и винени лозя.

Суша или засушаване ще бъдат признати за областите Варна, Добрич, Силистра, София град, София област и Шумен за културите царевица, слънчоглед и картофи.

Земеделските стопани с напълно пропаднали площи от посочената област и земеделски култури имат право на подпомагане съгласно условията на схемата за държавна помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природно бедствие, се казва още в заповедта.

През тази година ДФ „Земеделие“ изплати вече два пъти помощ за стопаните с пропаднали площи – на 28 септември бяха изплатени 17,7 млн. лева, а през октомври бяха преведени още близо 4 млн. лева на земеделските стопани по схемата „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements