Маслото е най-ценният й дар
Мнозина са виждали скъпи козметични продукти с масло от облепиха, други само са чували чудодейните свойства на това уникално растение. Малцина обаче знаят, че могат успешно да отглеждат в двора си оранжевото чудо, което има незаменима свойства. Полезните плодчета подобряват зрението, намаляват лошия холестерол и спомагат за зарастването на раните. Освен това съдържат голямо количество витамини и микроелементи.
Особено ценно е облепиховото масло, което в плодовете достига 9%. Във фармацията то се използва за лечение на рани, при повърхностни измръзвания, катаракта, гастрит, диабет, малокръвие, хипертония, различни язви и артеросклероза.
Облепихата е известна още от древни времена като лекарствена култура. В Древна Гърция нейните листа и млади клонки са ползвани като лек за воиниците и конете. Там правели от тях отвара, която давали на конете, за да имат лъскави гриви. Оттук идва и латинското наименование – Hippophae, което се състои от две думи – “hippos” – кон и “phae” – блясък. Постепенно уникалното растение е позабравено, но в последните три- четири десетилетия отново има широко разпространение. Плодовете на облепихата са с приятен сладко-кисел вкус и специфичен аромат, който силно наподобява ананас. Затова често наричат облепихата “северен ананас”.
Плодовете могат да се консумират директно, както и във вид на сладко, сокове и консервирани.
Искате ли и вие стръкче от това растение, то най-подходящото време за засаждане на облепихата е есента, но може да се направи и рано напролет, преди да са се разтворили пъпките. За да се осигури по-добро опрашване, на пет-шест женски растения се засажда едно мъжко.