Обединение в името на виното: 12 изби се събраха за Дните на отворените врати в долината на Струма

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

На фона на разделената от спорт и хоби държава, в която живеем, един филм, избрал за сюжет винопроизводството, събра винопроизводители, режисьори и актьори на едно място по време на честването на “Трифон Зарезан”, показа репортаж на БНТ.

Режисьорът на сериала “Вина”, г-н Божанов, сподели своето удоволствие от участието си в това събитие в село Капатово, където през тази година 12 изби се обединяват, за да посрещат своите гости по време на Дните на отговерите врати на избите от долината на Струма. Той подчерта важността на обединението на хора, посветени на една кауза и философия, с цел да постигнат повече за себе си и обществото. За него и екипа му е изключително задоволство да видят как сценарият, който те са създали, се превръща в реалност.

Винопроизводителите от региона обменят опит, надграждат и споделят своите виждания и тайни.

“Ние имаме тайни, но си ги споделяме, защото сме един бранш и работим заедно. Ние всъщност работим заедно от много години, лозарите и винарите от региона, така че филмът е само една синергия и повод да задълбочим нашето сътрудничество. Наистина досега поотделно празнувахме празниците, но сега вече започваме да се събираме заедно всички. Има други посоки, в които можем да работим. Имаме общи интереси. Не само лозарите от региона и в страната, но и в целия Европейски съюз имаме своите проблеми и имаме много неща, с които да си помагаме, защото никой не знае всичко. Както и по време на религиозната церемония казаха, ние сме като пръчките на лозата. Тогава, когато сме заедно, даваме добър плод, корените ни хранят всички и ние допринасяме към тях. Ако някой се отдели, той взето изсъхва и е оставен да го стъпчат и изхвърлят и вече не е полезен за общността”, споделя един от лозарите в региона.

“В годините ние доказахме, че работим добре заедно. Днес освен традиционния празник Трифон Зарезан направихме и точно това, което доста време искаме, а именно да бъдем заедно на Дните на отворените врати на избите от долина Струма. Тази година 12 изби бяхме заедно обединени. Всяка година виждаме, че хората, които ни посещават се увеличават прогресивно, което означава че сме на правилния път. Ако тази година сме заедно 12 изпи, надявам се другата година да бъдем повече. И не е само производители от региона, но и от цялата страна и да ни обединява любовта към виното”,  заяви друг винопроизводител от райнона.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА