Ненчо Рогов: Ще инвестирам в собствен казан и лаборатория

Златко Златков
Златко Златков
6 Минути

Интервю на Георги Джендов, сп. „Агрозона”, януари 2013 г. с Ненчо Рогов е млад агроном от Добрич, който отглежда лавандула, пшеница и слънчоглед.

Г-н Рогов, защо отглеждате лавандула?

– Земеделието е детската ми мечта. Ето защо съм се захванал със зъби и нокти за начинанието си. Не мисля да се спирам пред нищо и искам всичко да е перфектно. Начертал съм си план, гледам напред и се старая да изградя устойчив бизнес. Единственото нещо, което ме бави е финансирането. Одобриха ме по мярка 141 за подпомагане на полупазарни стопанства. До момента имам 60 дка лавандула, като ми предстои да засея още 35 дка. По програмата ми предоставят годишно подпомагане в размер на 3 000 лв. за разсад, тор, препарати и други производстени разходи.

Кога засадихте първите 60 дка?

Това се случи през октомври – ноември миналата година. Лавандулата започва да цъфти активно след 3-та година и тогава инвестицията започва да се оправдава икономически. Масло се получава още на първата година, защото растението си цъфти все пак, но от 60 дка това лято мога да прибера продукция, която е равностойна на 5-10 дка, когато насажденията се развият изцяло. Това пак ще ми е от помощ, за да покрия някои разходи. Освен това имам 3.5 дка с лавандула, която сега ще стане на 3 години и вече имам продадени количества от нея.

В коя дестилерия занесохте продукцията си?

– Миналата година в Генерал Тошево, което се намира на 25 км. от Добрич. Има казан и в Добрич, но тогава беше свободна в Тошево. След като ми извариха лавандулата продадох маслото в Казанлък при производител на розово масло. Предварително му изпратих проби. Той хареса качеството. Тогава цените вървяха между 90 и 110 лв. В дестилерията ми предложиха да го изкупят на 70 лв. и аз предпочетох да го занеса в града на розите, където получих 100 лв. за килограм. Това се случи през декември 2012 г. Иначе в момента цените варират между 80 и 100 лв. за кг.

Откъде е разсадът?

– За първите 3.5 дка го взех от официален разсадник в Казанлък. Тогава беше малко и го засях за един ден на ръка. Иначе в момента се опитвам сам да си правя разсад, понеже съм агроном и ще е срамота, ако не пробвам, а и по този начин се спестяват много средства. Цените на разсада през 2012 г. започваха от 10 до 17 ст. на коренче по моя информация.

Какви са бъдещите ви планове?

– Плановете ми са с европейска помощ да изградя казан в селото, в чието землище се намират нивите ми. След това мисля да направя и лаборатория, защото в региона няма такава, докато площите се увеличават. Идеята на казана е да е основно в моя помощ, а не толкова за печалба от преваряването на чужда лавандула. Правя това с цел да съм независим, защото в момента може да се случи да събереш реколтата и да няма свободен казан, а не е хубаво лавандулата да престоява твърде дълго време.

Цената няма ли да падне, когато Франция възстанови площите си с лавандула?

– Французите трябва да презасаждат лавандуловите си полета на съвсем други площи, които не са заразени, което ще отнеме поне 3 години. Ако ние съумеем да се развием достатъчно през това време, ще успеем да завземем пазара и да изместим французите. Иначе мои познати споделиха, че през 2011 г. са продали маслото си за 120 лв. на кг. Според мен цената ще пада, защото площите се увеличиха много. Освен това и търговците извиват ръцете. Чувал съм, че продават маслото в Западна Европа на цени от порядъка на 170-180 евро за кг.

– А какво бихте предприели, ако в бъдеще и у нас се случи нещо подобно?

– Ще бъдат предприети всякакви мерки – декларации, преговори за обезщетения и т.н. Това е бизнес, който прохожда и има перспектива. Немислимо е да бъде унищожен. Освен това те трябва да изложат доводите си защо го правят. При едно такова стечение на обстоятелствата ще искаме компенсации.

Как се развива браншът в Добруджа?

– По мои наблюдения само през есента на 2012 г. има засети над 1 000 дка с лавандула от различни хора – кой по 15, кой по 30, кой по 100 дка. Има много хора, които също искат да започнат да се занимават с отглеждането на културата, но пазарът все още не е разработен, няма кой знае какви традиции, понеже е сравнително нова култура за нас. В Добруджа лавандула се гледа интензивно основно през последните 5 години и всяка година цената е различна. Моите прогнози са, че за момента процесът ще се успокои и това бурно увеличаване на площите ще спре заради понижаващите се цени. Ако следващата година те отново се покачат, то и насажденията от лавандула ще се увеличат.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама