Нехуманно: Продават боядисани пилета в Узбекистан

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Тази „екзотична играчка“ предизвиква смесена реакция сред населението, част от хората се възмущават, други се трогват от умилителната гледка на малки, шарени пиленца. Междувременно неправителствената организация за защита на правата на животните „Mehr va Oqibat“ коментира тази информация и докладва за подготовката на жалба до органите на вътрешните работи, съобщиха от украинският сайт Птицефабрикьi Украйна.

Дружеството за защита на животните “Mehr va Oqibat” подготвя апел до органите за вътрешни работи на Ташкент във връзка с появилите се в онлайн пространството реклами за продажба на обагрени пилета.

Изпратени са над 60 жалби с молба нарушителите да бъдат наказани за нехуманно отношение към животните

зелено яйце, Индия, Agrozona.bgЗагрижените потребители на социалните мрежи призовават собствениците на магазини, предлагащи цветни животни, да бъдат наказани от законодателните ограни. В съобщение от дружеството се съобщава, че за период от една седмица “Mehr va Oqibat” са получили над 60 жалби за обагрени пилета с молба „нарушителите“ да бъдат наказани за жестокост към животните.

„Има два метода за постигането на този външен вид на пилетата. Първият метод е чрез  инжектиране на багрило в яйцето със спринцовка и след това поставяне върху кокошката. Вторият начин е потапянето на вече родени пилета в контейнер с боя, което кара пилетата да се чувстват зле, някои от тях умират веднага, други оцеляват. Целта на прилагането на този метод за продавачите най-вероятно е финансова изгода, а любящите родителите, които искат да зарадват децата си, несъзнателно им помагат за постигането на желания резултат“, коментират от неправителствената организация.

Риск за здравето на пилетата и на децата

Представителите на общността също предупреждават родителите, които купуват боядисано пиле за децата си, за високия риск от алергични реакции и възможността да се заразят с птичи грип.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА