Намалява броят на кланиците за бяло месо у нас, но производството се увеличава

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Специализираните кланици за производство на бяло месо на територията на страната през 2021 година са 20 – с четири по-малко в сравнение с предходната година. Това показват годишните данни на Министерство на земеделието относно дейността на кланиците за бяло месо в България през 2021 г.

През 2021 година производството на бяло месо (вкл. субпродукти и втлъстен черен дроб) от птици и зайци в кланиците се увеличава с 3 018 тона или с 2.7% в сравнение с 2020 година до 115 828 тона.  Произведеното количество бяло месо представлява 56.1% от общо промишлено произведеното месо (206 563 тона) в страната през 2021 година и е с 11.3% повече спрямо предходната година.

Увеличава се и производството на субпродукти

В сравнение с 2020 година произведените субпродукти се увеличават с 6.5% до 6 792 тона, а произведеният втлъстен черен дроб намалява със 7.1% до 2 254 тона.

През 2021 година от анкетираните 20 кланици, 11 са декларирали, че извършват клане на пилета бройлери и други кокошки. В 8 от кланиците се колят само патици за втлъстен черен дроб.

Броят на закланите пилета бройлери се увеличава с 1.2%, а произведеното от тях месо (вкл. субпродуктите) е 90 677 тона, което представлява увеличение с 4.3% спрямо предходната година.

Броят на закланите кокошки и петли и добитото месо от тях се увеличават съответно с 1.6% и 4.3% спрямо 2020 г., а средното живо тегло преди клането е 2.5 кг.

Общото количество на произведените субпродукти и втлъстен черен дроб от птици и зайци през 2021 г. е 9 045.7 тона, като делът на втлъстения черен дроб е 24.9%.

Разфасовките от всички видове птици в кланиците през 2021 г. са 48 477 тона, което е с 2.0% повече от количеството им през 2020 г. Произведени са 57 134 тона бяло месо във вид на цели трупчета, което е с 3.8% повече в сравнение с предходния период.

пилешко месо, свинско месо, Agrozona.bgЗапасите от бяло месо – с 30% по-малко на годишна база

Запасите от месо са с 30.2% по-малко, а субпродуктите (вкл. втлъстен черен дроб) в кланиците към 31 декември 2021 година са със 71.4% повече спрямо 31 декември 2020 година.

През 2021 година общият брой на закланите птици и зайци е 60 211 хил. броя – с 0.5% по-малко от предходната година. Общо добитото бяло месо и субпродукти (вкл. втлъстен черен дроб) е 116 649 тона, което е с 1.8% повече спрямо 2021 година. Промишленото производство заема 99.3% от общо произведеното бяло месо в страната и само 0.7% се добива в стопанствата.

Вътрешно потребление на месо през 2021 година

През 2021 година вътрешното потребление на птиче месо и субпродукти (вкл. втлъстен черен дроб) намалява с 2.3% в сравнение с потреблението през 2020 година.

Вносът на птиче месо и субпродукти през 2021 година намалява с 5.6% в сравнение с 2020 година.

Износът се увеличава с 1.5% спрямо предходната година.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама