Над 500 нови производители ще произвеждат храна по биологичен начин

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Инициативата на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“ става ежегодна и цели привличането на още нови биооператори

Малко над 500 нови оператора в системата на контрол са привлечени към биологичното производство след провеждането на информационната кампания на Министерство на земеделието и храните (МЗХ) „Призвание: БиоЛогичен!“, съобщи за Агрозона заместник-министъра на земеделието и храните Таня Георгиева.

„Целта на кампанията „Призвание: БиоЛогичен!“ беше от една страна да популяризираме самото биологично производство, ползите не само за околната среда, но и за производството на висококачествени и здравословни продукти. От друга страна, да можем да популяризираме сред фермерите новите възможности, които Стратегическият план за развитие на земеделието предоставя. В резултат на това към края на година има привлечени нови оператори в системата на контрол, които са малко над 500. Надяваме се през кампанията по подаване на заявления за подпомагане през 2024 г. те да се включат в реализираните интервенции за биологично растениевъдство, биологично пчеларство и екосхемата за биологично животновъдство“, коментира още тя.

Информационната кампания „Призвание: БиоЛогичен!“ на Министерството на земеделието и храните събра близо 2 500 участници. Събитията обхванаха 56 населени места, половината от които са в селски райони.

В инициативата, която се проведе съвместно с Националната служба за съвети в земеделието и Областните дирекции по земеделие, като лектори се включиха авторитетни преподаватели, съветници, биологични фермери и контролиращи лица, които да обяснят процесите, с цел придобиване на цялостна представа за биологичния сектор. Участие взеха земеделски стопани, служители на областни и общински служби по земеделие, представители на общинска администрация и на контролиращите фирми и други заинтересовани лица.

По време на събитията участниците бяха запознати с основните правила и задължения при биопроизводството, възможностите за подпомагане по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони (2023 – 2027 г.) и с различни информационни източници, от които бъдещите стопани могат да почерпят детайлна информация за този вид производство. Обсъдени бяха ползите за околната среда и биоразнообразието от прилагането на биологични методи в селското стопанство, както и полезността за здравето на човека. Обърнато беше внимание, че освен подпомагането по Стратегическия план, което е свързано с компенсаторните плащания за „Биологично растениевъдство“, „Биологично животновъдство“ и „Биологично пчеларство“, биопроизводителите в преход или вече сертифицираните са приоритетни и по отношение на интервенциите за малки и нови стопанства, инвестиции в модернизация и конкурентоспособност на стопанствата, преработка на селскостопански продукти,къси вериги на доставка, трансфер на знания и др.

Предвижда се кампанията да е ежегодна инициатива с цел насърчаване на биологичното производство.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА