Понякога наричан “морски аспержи”, морският копър (Crithmum maritimum, Samphire, Rock samphire, Sea fennel) е многогодишно тревисто растение. Още през 17 век той е описан в творбите на Шекспир, а през 19 век вече започва да бъде търсен на английския пазар. Наименованието му се свързва с местата, на които вирее – крайбрежни скали на соленоводни басейни. Височината му достига до 50 сантиметра. Листата му са месести, а самото растение се развива обикновено под формата на туфа. Цъфти през юли и август месец. Венчелистчетата са в жълто-зелени багри. Плодовете на морския копър имат яйцевидна форма. Размножаването му се осъществява чрез семена.
Подходящ е за добавяне суров в салата, въпреки че може да й придаде доста солен вкус. Много добре акомпанира всякаква риба и морски дарове. За да се отстрани неприятния вкус и миризма е добре да се попари за няколко минути.
И на българското Черноморие може да се види тази култура. Той обаче е под заплаха от изчезване. Ето защо в страната ни той е вписан в Червената книга. Основен проблем за масовото му изчезване са големият наплив от туристи, които замърсяват, както и презастрояването на Черноморския бряг.