„Мисли велосипедно“: работно ателие търси велосипедни решения за София

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Архитекти, урбанисти, проектанти на пътна инфраструктура и други професионалисти в областта на пътното движение ще обсъждат велосипедни решения за София в рамките на двудневно работно ателие „Мисли велосипедно“ на 5 и 6 февруари 2013 „Мисли велосипедно“ (Think-Bike) е първият от поредицата семинари в София и други градове на страната, част от българско-холандската инициатива Bike `em all (Всички на колело) за популяризирането на велосипедния транспорт в България.

Предвижда се събитието да бъде открито от заместник-кмета на София Любомир Христов и заместник-посланика на Кралство Нидерландия Рини Бус. Основни лектори в „Мисли велосипедно“ ще са експертите по устойчив транспорт и велосипедна инфраструктура Вим ван дер Вайк и Том Ходефрой, представители на Холандското велосипедно общество (Dutch Cycling Embassy), публично-частна мрежа, която работи в сферата на градското планиране и мобилността. Те ще запознаят участниците в ателието с развитието на велосипедното движение в Холандия и обрата през 70-те, когато велосипедът започна да се превръща в масово и пълноправно средство за придвижване. Ван дер Вайк и Ходефрой ще представят конкретни примери и практики от Холандия и други страни, в които са работили, ще дадат и идеи за практически решения за велосипедни предизвикателства в София.

Във велосипедното ателие ще участват главният архитект на столицата Петър Диков и експерти от неговия екип. Поканени са представители на Комисията по транспорт, транспортна инфраструктура и безопасност на движението в Столичния общински съвет и на общински предприятия, ангажирани с велосипедната инфраструктура.  Участниците в ателието ще обсъдят примерни проекти за включване на велосипедното движение в софийски улици и теми като: пътна безопасност: устойчивост на безопасността и велосипедистите; примери за дизайн и редизайн на улици, кръстовища и др.; проектиране на подлези, рампи и др.; велосипедни паркинги; настилка за велосипедните алеи. Специалисти, ангажирани с градско планиране ще имат възможност да представят за дискутиране специфични казуси, с които се сблъскват при проектирането на велосипедна инфраструктура в столицата. Големи компании като HP и SAP ще представят опита си в насърчаване на служителите им да използват велосипед като алтернатива на личния автомобил.

 По инициативата Bike `em all  работят Сдружение Велоеволюция и Taofes, консултантска компания по околна среда и събитията са финансирани от Холандското посолство в България. Партньори са Университетът по архитектура, строителство и геодезия в София и Холандското велосипедно общество. Bike `em all ще организира в София всеки месец събития с елемент на изненада, три работни ателието “Think-bike”, лекции по пътна безопасност за ученици. Предвидена е и подкрепа за развитието на Велоеволюция.

 

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements