Министър Вътев: 30% от кравите, за които се получават субсидии, са виртуални

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Животновъди се заканиха, че ще излязат на протест в деня на вота

Министърът на земеделието Кирил Вътев упрекна животновъдите, изявили готовност за протест, че са загубили чувството си за мярка и ги обвини, че броят виртуални крави.

По думите му на фермерите вече са платени над 500 милиона лева, а за исканите допълнителни 33 милиона лева се чака разрешение от Брюксел, предаде БТВ.

Министърът каза още, че проверките във фермите вече ще се правят по нов начин. Причината за това е, че се субсидират животни, които “не съществуват”. Според анализи на Министерството на земеделието 30% от кравите, за които се получават субсидии, са виртуални.

„Нека да излязат да протестират, има правила в този живот. За да се изплатят парите, за които те претендират, до днес, трябва да получим разрешение от Европейската комисия. Ако направим плащането без това разрешение, страната ни ще влезе в наказателна процедура”, каза Вътев.

По думите му има хора, които са загубили чувството си за мярка, визирайки тези, които протестират в момента.

„92 стопанства имат право да получат над допустимия праг от 250 000 евро. Те са тези, които се борят за тези 32 милиона лева. Не всички са заявили такова желание, но парите ще се получат и от тези, които не претендират за тях“, каза Кирил Вътев.

„Нека нашите животновъди първо да елиминират виртуалните животни. Оттук нататък проверките за налични животни, които се субсидират, ще се правят едновременно във всички животновъдни обекти на една и съща община, за да няма прехвърляне на животни през нощта и да ги броим по един-два пъти“, коментира още земеделският министър.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА