Блюдо с месо от българска порода черни прасета на над 2500 г. получи високи оценки по време на 12-тото издание на кулинарния форум „Тера Мадре Салоне дел Густо“ в Торино, Италия. Ястието е плод на фантазията на шеф готвач Георги Бойковски и бе представено на дегустацията „Back in Black”, наречена така заради присъствието на продукти от европейски породи черни прасета.
Българският специалитет бе термично обработено месо от пасищно отглежданата Източнобалканска свиня, увито в листа от смокиня, преминали сладка ферментация в цвик – суроватката, която се отделя при производството на сирене и кисело мляко.
Шатрата „Slow Meat”, в която се проведе дегустацията, едва събра желаещите да опитат блюдото от България. То бе представено заедно с колбаси от френската порода черни прасета Ноар де Бигор – разновидност на Иберийската свиня, румънската порода Базна (Bazna) от Трансилвания и италианската Неброди от Сицилия. По време на форума шеф Бойковски е участвал в още една презентация-на четири вида мляко от крава, коза, овца и бивол, представени чрез 4 традиционни местни рецепти, интерпретирани по авангарден начин: таратор с карамелизирани орехи и олио от копър, яйца по панагюрски, спанак с ориз и кисело мляко и кисело мляко с мед и орехи. , научи Агрозона. Събитието е се е казвало “Ферментации от Изтока” и са представени българското и украинско кисело мляко. За реализацията на събитието е спомогнал екип на столичния ресторант Багри.
Само в 10 общини в страната може да се отглежда уникалната порода
„Италианската държава насърчава пасищното отглеждане на различни породи свине, докато в нашата страна това е позволено само за Източнобалканската свиня и то в по-малко от 5% от общините в страната”, каза Радостина Донева, председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня (АРСИС) – Шумен. „Макар Източнобалканската свиня да е единствената запазена местна порода прасета у нас, тя е застрашена от изчезване. Популацията се е свила от 55 000 животни допреди десетина години до 3500. Това е единствената порода с териториално ограничение за отглеждане и затова може да се срещне само в 3 области – Шуменска, Варненска и Бургаска, като отглеждането е разрешено едва в 10 общини. ”, предупреди Донева. Прасетата от тази порода са с високи здравословни показатели на месото и сланината. Отглеждат се в широколистни гори и се хранят основно с жълъди, билки и трюфели.
Във форума в Торино тази година участваха над 5000 делегати от 140 държави и над 800 изложители, част от които бяха производители на плодове, зеленчуци и фермерски храни от България.