Месо от българско черно прасе в листо от смокиня обра овациите на ценителите в Италия

Агрозона
Агрозона
3 Минути
Снимка goodlife.bg

Блюдо с месо от българска порода черни прасета на над 2500 г. получи високи оценки по време на 12-тото издание на кулинарния форум „Тера Мадре Салоне дел Густо“  в Торино, Италия. Ястието е плод на фантазията на шеф готвач Георги Бойковски и бе представено на дегустацията „Back in Black”, наречена така заради присъствието на продукти от европейски породи черни прасета.
Българският специалитет бе термично обработено месо от пасищно отглежданата Източнобалканска свиня, увито в листа от смокиня, преминали сладка ферментация в цвик – суроватката, която се отделя при производството на сирене и кисело мляко.
Шатрата „Slow Meat”, в която се проведе дегустацията, едва събра желаещите да опитат блюдото от България. То бе представено заедно с колбаси от френската порода черни прасета Ноар де Бигор
– разновидност на Иберийската свиня, румънската порода Базна (Bazna) от Трансилвания и италианската Неброди от Сицилия. По време на форума шеф Бойковски е участвал в още една презентация-на четири вида мляко от крава, коза, овца и бивол, представени чрез 4 традиционни местни рецепти, интерпретирани по авангарден начин: таратор с карамелизирани орехи и олио от копър, яйца по панагюрски, спанак с ориз и кисело мляко и кисело мляко с мед и орехи. , научи Агрозона. Събитието е се е казвало “Ферментации от Изтока” и са представени българското и украинско кисело мляко. За реализацията на събитието е спомогнал екип на столичния ресторант Багри.

Само в 10 общини в страната може да се отглежда уникалната порода
„Италианската държава насърчава пасищното отглеждане на различни породи свине, докато в нашата страна това е позволено само за Източнобалканската свиня и то в по-малко от 5% от общините в страната”, каза Радостина Донева, председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня (АРСИС) – Шумен. „Макар Източнобалканската свиня да е единствената запазена местна порода прасета у нас, тя е застрашена от изчезване. Популацията се е свила от 55 000 животни допреди десетина години до 3500. Това е единствената порода с териториално ограничение за отглеждане и затова може да се срещне само в 3 области – Шуменска, Варненска и Бургаска, като отглеждането е разрешено едва в 10 общини. ”, предупреди Донева. Прасетата от тази порода са с високи здравословни показатели на месото и сланината. Отглеждат се в широколистни гори и се хранят основно с жълъди, билки и трюфели.

Във форума в Торино тази година участваха над 5000 делегати от 140 държави и над 800 изложители, част от които бяха производители на плодове, зеленчуци и фермерски храни от България.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА