От фермата в Розино до София: Фермери правят сладолед от биволско мляко по италианска технология

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

 

Вкусен и изцяло натурален сладолед може да се произвежда по екологично устойчив начин, щадящ природата. Пример за това е работилниците с магазини за сладолед Gelato & Latte в столичния квартал „Изток“ и в Сан Стефано Плаза и в град Сопот.

Всички суровини, използвани за производството на сладкото изкушение идват от ферма в зона „Натура 2000“, която е разположена в самото начало на Розовата долина.

Без угризения

Любителите на висококачествен сладолед могат да опитват различни вкусове без угризения, че производството нарушава богатството и чистотата на природата. При това не е необходимо да правят каквито и да е компромиси в желанието си да изпитат богатството и плътността на вкусовете.

Докато натуралните съставки на сладоледите са от България, технологията за производство е внесена от Италия от шеф Мануеле Презенти, основател на Gelato Naturale Academy. Италианският сладкар е специализиран в производството на висококачествен сладолед изцяло с натурални съставки.

Съвсем прясно мляко

Млякото, което се използва в производството на сладоледите тук, е издоено броени часове от биволи Българска Мурра и крави Джерсей преди да достигне работилницата за сладолед. Суровината се събира във ферма „Розино Органик Фарм“, където животните се отглеждат по всички правила на хуманното отношение.

„В портфолиото имаме си в момента над 130 вкуса, а витрините ни са 10, затова постоянно сменяме сладоледите, които предлагаме. Някои хора се изненадват, че всеки ден предлагаме различни вкусове, но иначе не можем да представим всичките си вкусове. Всеки наш вкус е разработен във веган вариант с ядково прясно мляко. Имаме сладолед без захар за хора, които не бива да консумират захар.“, каза Росица, джелато майстор.

Триковете на майсторите

Любим на посетителите сладолед е вкусът с шам фъстък, коментира Росица. Ядката, която ползват в него, внасят от Бронте, Сицилия. „Пробвали сме с ядка от Калифорния, от Турция или Афганистан, но не се получава толкова добър сладолед. Любим вкус на нашите гости шоколадовият сладолед с нежен лешников послевкус. Изключително много се харесват шоколадовите ни вкусове. Имаме двоен шоколад, който наподобява шоколадов мус. Подходящ е за постещи хора и вегетарианци, които изобщо не консумират животински продукти. Противно на очакванията за други мусове, при него няма скреж и е много плътен. Съдържанието на шоколад е около 70%, което придава плътен вкус, а самия шоколад ни е Single Origin от Перу, Еквадор и от Ямайка.“, допълва младата жена.

Нови вкусове за лятото

„За летните месеци сме приготвили нови плодови рецепти. През миналия сезон предлагахме сорбе от диви боровинки, набрани на 1 800 м надморска височина в Централен Балкан. Правим също сладолед с малини, който също ще предлагаме това лято, както и сорбе ананас, череши и джин с ментово желе, Мохито, Аперол, Малибу. Сладоледените алкохолни коктейли много добре се отразяват на родителите, които идват при нас с децата си.“, обяснява Росица.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА