Ловците очакват завишен интерес към разселването на заек

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

С призив към ловните сдружения и дружините да обърнат сериозно внимание на разселването на дивеч през тази година, включително и заради очакванията за дълготраен спад в популацията на дивата свиня, приключи годишната среща на председателите, ръководителите и ловните специалисти от системата на НЛРС-СЛРБ, която се проведе в Пловдив, съобщават от СЛРБ. Председателят на съюза Васил Василев акцентира върху липсата на достатъчно хора и средства, нужни за дейността.

Той апелира за разселване на птици в по-ранна възраст, не само защото е по-ефективно отглеждането им в производствените стопанства, но и защото, ако бъдат подходящо доотгледани във волиери на сдруженията, те имат много по-голям шанс от възрастните екземпляри да се адаптират в дива среда. „Не изключвам и разселването на фермерно произведени зайци като алтернатива“, добави Василев.

Едно от най-активните сдружения, което масово разселва заек, е ЛРС-Шумен. Според председателят му Стоян Стоянов сподели наблюденията сочат, че зайците се адаптират успешно и дават поколение.

„Африканската чума отвори очите на ловците, че ловът в България не е само на дива свиня. От разселването на фермерни зайци полза има. Така беше и с фазана и с яребицата преди 9 години в Шуменско. При нас нямаше къде да видиш жив фазан и да го покажеш на децата. След пет години активно разселване обаче фазани вече се разхождат и по пътищата. Моят съвет към колегите е – правете волиери! Освен това определете кои са най-подходящите местообитания за различните видове дивеч на територията на всяка дружина. А тези, които не вярват, че заекът се увеличава с разселване, да заповядат в Шумен и да видят“, заяви Стоянов.

Управителят на „Сокол-БЛРС“ инж. Борислав Бечев увери, че в стопанствата на фирмата разполагат с модерна и завършена технология за производство на зайци. Бечев цитира думите на ловен специалист, че дивата свиня е ликвидирала активното ловно стопанство в последните десет години поради свръхпопулацията си, но кризата с АЧС вероятно ще доведе до възраждане на разселването. „През миналата година сме произвели 500 зайци, а за тази нагласата е, че ще отглеждаме много повече. От вас зависи дали ще увеличим скоростта“, обяви Бечев.

По данни от фирмата, за тази година има по-голям интерес към разселване на фазани, но и отчетлив спад на заявките за тракийски кеклици, а производството на яребици най-вероятно ще запази миналогодишните си стойности.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА