Ловци повалиха глиган с втория по големина трофей за всички времена в България

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

“В ранини се отправихме към ловището ни в м. ,,Кутела” и след обстойния инструктаж тръгнахме към мястото, което отлично познаваме – споделя ловецът. – Моята пусия бе край горския 6-7-метров широк път. Не след дълго дочух заядливото лаене на ловните ни кучета, които се опитваха да подкарат дивеча към нас. На него му омръзна да го тормозят, скочи, изгрухтя, подгони приближилите го кучета , а после с лек тръс се отправи към мен. По лая на гончетата разбрах как се движи. Вълнението ми нарастваше. На 40-50 м от мен изскочи глиган и на първата му крачка с един изстрел го отстрелях.глиган трофей

Неимоверно съм щастлив от тази слука с такъв невероятен трофей. Зная, че подобен е придобит в България преди много години и сега за втори път в страната ни има такъв. Успехът едва ли щеше да го има, ако на излета ръководител на лова не беше един от най-опитните ловци в дружината – Йордан Топалов. А също и неуморимите гоначи – Юсеин Метух, Юсеин Ходжаасан и Меджет Дурмуш.”

При последвалата оценката на трофея са установени впечатляващи показатели

Измерена е средна дължина на долните зъби 23.75 см и средна широчина –  35.03 мм.  Трофеят е изключително красив и при добавките за красота  оценителите са дали максималния брой от 5 т.  Няма присъдени точки за отбив за недостатъци.

У нас  за всички времена е острелян само един по-добър трофей от дива свиня. Късметът е бил на страната на някогашния дългогодишен първи държавен ръководител  Тодор Живков. Животното с трофей № 1 за България е отстреляно през 1986 г.  в района на Карамуш , който сега е в рамките на ДЛС „Кормисош”.  Оценката му е 158.20 по СIС.

До 20 декември 2022 г. , когато стана ясна оценката на най-новия трофей, второто място заемаше  отстреляният през 1982 г. трофей  на тогавашния председател на Съюза ген. Христо Русков. Неговата оценка по СIС е 150.30 т.

ЕТИКЕТИ:
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА