Кулинарната история на „другия ден“

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Дни преди коледните празници Академия „Кулинарен историк“ събра в Копривщица любители на автентичната храна. Пред приятели и почитатели на традиционните български ястия бе показана кулинарна възстановка „На другия ден“ след заколването на прасето. А както се знае, по това време качето се пълни със свинско, а мазата с винско.

angel
Ангел Ангелов събира кулинарната история на България и увлича малки и големи, докато я разказва отново и отново

На другия ден, когато е заклано прасето, месото се е изцедило и вече може да се налага сланината, да се правят суджуците, да се напълни кървавицата. В старата пекарна на Копривщица Ангел Ангелов и приятели приготвиха в Юнашки тиган 500 кг шопска люта спържа с няколко вида месо и карантии, праз лук и сушени люти чушки. Който не се хвана на хорото можеше да приседне и да хапне на дървена маса и пънове за сядане. Виното се пиеше от буркан, а бирата – от бутилка. Представители на „КООП Копривщица“ предлагаха домашни сладка, сиропи, мармалади.

Не фестивал, а среща на съмишленици

Това не е фестивал, не е нещо финансирано по европейска програма или от национална институция, това е среща на съмишленици, които обичат старата българска кулинария, обясни Ангел Ангелов. Събитието се организира от фондация „Национален тръст за съхранение на културно-историческото наследство в България“, по програма „Академия Кулинарен историк“.

Млади хора в традиционни български носии наредиха за гостите бурканчета със зимнина, домашно вино, няколко вида разядки: „Лаком патладжан“ с печена червена чушка, „лакома извара“ с люта чушка и печен патладжан. Димитър Кунчев е племенник на Ангел и е готов да обясни какви традиционни рецепти са приготвили по-възрастните от него: „Имаме 4 вида суджук с различни съотношения на месото: „Юнашка целувка“ с 50:50 телешко и свинско месо; „Копривщки етреник“ с телешко, овче и свинско месо; и овчарски с праз и изцяло телешки суджук.“, казва той.

Помощ за болни деца срещу парче баница

banica
Кулинарната история на страната ни е извор на сила

Продаваше се баница „за монетка“, а средствата се събираха благотворително за каузата на проекта за изграждане на първия в България „Център за възстановяване и работа с деца с онкохематологични заболявания“. Най-щедрият дарител получи шише розова ракия.

Татковците с чувство за хумор запретнаха ръкави и впрегнаха сили в задвижването на тежък, кръгъл камък за мелене на жито. По-малките юначета също се включиха и като на игра видяха, че освен големи усилия се изисква и постоянство в работата, за да се получи достатъчно брашно за хляба. По друго време тук отваря врата хлебна къща „Кулинарен историк“ – малките месят заедно, разказват се приказки за пътя на хляба от зрънцето до филийката, за Коледния бъдник и кравайчетата, а на излизане от къщата децата знаят поне три хора.

Какви още приключения за малки и големи ще подготвят занапред от „Кулинарен историк“, може да разберете от страницата на проекта във Фейсбук.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА