Конфискуваха почти 90 тона кори от мъждрян и 100 куб.м технологична дървесина

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Кората от мъждрян е изключително ценна суровина в химико-фармацевтичната промишленост

Близо 90 тона незаконно добита кора от дървото мъждрян задържаха горски служители от Регионална дирекция по горите – Бургас и Югоизточно държавно предприятие, съвместно с РУ Сунгурларе.

Нарушението на Закона за горите било разкрито на 1 юни 2023 г. при проверка в пункт за изкупуване на недървесни горски продукти в региона. Проверяващите открили 90 000 кг кори от мъждрян, като собственика е притежавал документ за 3 300 кг. Останалото количество е задържано. Образувано е полицейско дознание.

Кората и листата на мъждряна се изкупуват като ценна суровина във всички пунктове за недървесни горски продукти, но техният добив става само след издадено позволително и платена такса от съответното горско стопанство. Кората се събира рано през пролетта – при започване сокодвижението на растенията, в периода март-май. Кората от мъждрян е изключително ценна суровина в химико-фармацевтичната промишленост. Тя е част и от много отвари в народната медицина.

Ден по-рано горските инспектори от Регионална дирекция по горите – Бургас установили незаконна сеч в землището на с. Факия, общ. Средец. При обход на насаждението, служителите констатират, че има отсечени дървета от бял бор, маркирани с контролна горска марка, които не фигурират в позволителното за сеч. В позволителното за сеч дървесният вид е черен бор. Задържана е наличната технологична дървесина от бял бор в размер на 107.88 куб.м.

Проверките продължават.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements