Комисията по околна среда гласува намаляване на праговете за животни по Директивата за индустриалните отпадъци

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

Комисията по Околна среда в Европейския парламент гласува за намаляване на праговете животински единици (ЖЕ), над които фермите ще се определят като индустриални замърсители.

Участниците в Комисията по околна среда в ЕП гласуваха предложението на Renew Europe за следните прагове – 200 ЖЕ за свине и птици, 300 ЖЕ за говеда и 250 ЖЕ за смесени ферми от изброените три вида животни, с изключение на екстензивните ферми 2ЖЕ/хектар + правилата за агрегиране, съобщи Димитър Михайлов, Изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България.

Държавите-членки ще трябва да предприемат мерки, за да гарантират, че Директивата не се заобикаля.

Малко по-рано през май Комисията по земеделие (AGRI) в ЕП  гласува против промяна на праговете. Те също гласуваха за изключването на говедовъдството от ограниченията по Директивата за намаляване на емисиите.

“Остава надежда, че последното гласуване в пленарна зала ще бъде в полза на фермерите и запазване на сегашните прагове. В противен случай намалението на животновъдството, а от там и на храната вероятно ще са неизбежни, което може да доведе до проблеми с продоволствената сигурност в нашата страна. Фермерите осигуряват храна на хората и не може да се приравняват към тежката индустрия”, коментира Михайлов.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама