През последните няколко години консумацията на риба и нерибни хидробионти /други водни животни/ бележи ръст, съобщава FishNews.bg. Макар този растеж де е с по-ниски темпове спрямо световното производства, където консумацията на морски дарове е хит, у нас вече има напредък. България като морска страна, освен, че традиционно се занимава с риболов произвежда и значително количество морска аквакултура /риба и други водни животни отгледани при контролирани условия/. Страната ни разполага и с много сладководни обекти за производство на студенолюбива и топлолюбива аквакултура, които ежегодно повишават обемите на своето производство предимно от пъстърва, шаран, толстолоб, сом, щука, есетрови риби. Добрите показатели на речните и морските води, традициите в рибовъдството и риболова, както и Европейският фонд по рибарство, доведоха до известно развитие на сектора.
През 2013 г. производството, което е сбор от риболов и аквакултура е в следните параметри:
Уловите през 2013 г. от Черно море възлизат на 9507 тона, като представляват общо 32 стопански вида. От тях най-голям дял се пада на:
– рапана 4 819 тона;
– цаца 3 784 тона;
– сафрид 271 тона;
– черноморска барбуня 256 тона;
– попчета 74 тона;
– морска лисица 56 тона;
– лефер 49 тона;
– калкан 39,5 тона;
– акула 31 тона.
Аквакултурата в България от Черно море и от сладководните басейни възлиза общо на 12 178 т. /ИАРА/ Общо статистическите видове от аквакултура са 40. Най-голям дял от тях имат:
– шаран 3 600 тона;
– дъгова пъстърва 3042 тона;
– пъстър толстолоб 2 226 тона;
– черна морска мида 1827 тона;
– бял амур 296 тона;
– каракуда 266 тона;
– руска есетра 260 тона;
– бяла риба 175 тона;
– сом 165 тона;
– бял толстолоб 70 тона;
– щука 44 тона;
– езерен рак 32 тона;
– африкански сом 30 тона;
-моруна 19 тона.
Потребление на риба и рибни продукти средно на лице от домакинство, кг
Продукти | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 |
Риба и рибни продукти | 4,6 | 4,8 | 5,3 | 5,4 | 5,4 | 6,5 |
В статията не са отразени данните от внос, износ и вътре общността търговия, но с оглед на официалните данни близо половината от количеството консумирана у нас риба и нерибни хидробионти са от българско производство, уточняват от FishNews.bg.