Колко риба произвежда и яде българинът

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

През последните няколко години консумацията на риба и нерибни хидробионти /други водни животни/ бележи ръст, съобщава FishNews.bg. Макар този растеж де е с по-ниски темпове спрямо световното производства, където консумацията на морски дарове е хит, у нас вече има напредък. България като морска страна, освен, че традиционно се занимава с риболов произвежда и значително количество морска аквакултура /риба и други водни животни отгледани при контролирани условия/. Страната ни разполага и с много сладководни обекти за производство на студенолюбива и топлолюбива аквакултура, които ежегодно повишават обемите на своето производство предимно от пъстърва, шаран, толстолоб, сом, щука, есетрови риби. Добрите показатели на речните и морските води, традициите в рибовъдството и риболова, както и Европейският фонд по рибарство, доведоха до известно развитие на сектора.

През 2013 г. производството, което е сбор от риболов и аквакултура е в следните параметри:

Уловите през 2013 г. от Черно море възлизат на 9507 тона, като представляват общо 32 стопански вида. От тях най-голям дял се пада на:

– рапана 4 819 тона;

– цаца 3 784 тона;

– сафрид 271 тона;

– черноморска барбуня 256 тона;

– попчета 74 тона;

– морска  лисица 56 тона;

– лефер 49 тона;

– калкан 39,5 тона;

– акула 31 тона. 

 

Аквакултурата в България от Черно море и от сладководните басейни възлиза общо на 12 178 т. /ИАРА/ Общо статистическите видове от аквакултура са 40. Най-голям дял от тях имат:

– шаран 3 600 тона;

– дъгова пъстърва 3042 тона;

– пъстър толстолоб 2 226 тона;

– черна морска мида 1827 тона;

– бял амур 296 тона;

– каракуда 266 тона;

– руска есетра 260 тона;

– бяла риба 175 тона;

– сом 165 тона;

– бял толстолоб 70 тона;

– щука 44 тона;

– езерен рак 32 тона;

– африкански сом 30 тона;

-моруна 19 тона.

 

Потребление на риба и рибни продукти средно на лице от домакинство, кг

Продукти

2008

2009

2010

2011

2012

2013

Риба и рибни продукти

4,6

4,8

5,3

5,4

5,4

6,5

 В статията не са отразени данните от внос, износ и вътре общността търговия, но с оглед на официалните данни близо половината от количеството консумирана у нас риба и нерибни хидробионти са от българско производство, уточняват от FishNews.bg.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама