Да или не: Полезна ли е кората на плодовете и зеленчуците

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

За ползата от кората има много митове. От една страна, кората на плодовете и зеленчуците е склад за витамини, като често в нея се съдържат много повече полезни вещества, отколкото в самия плод. Например, учените откриват, че екстрактът от кората на ябълките забавя процесът на разпространение на злокачествените клетки при рак на дебелото черво с 43%, а екстрактът от вътрешността – само с 29%. А кората на краставицата се смята за една от най-полезните за кожата.

От друга страна, кората на плодовете, като гъба, натрупва в себе си всичко, в това число и различните вредни за нашия организъм вещества, ако такива са използвани при отглеждането на културите. Блестящата кора, красивият и дори идеален на вид плод трябва да ви предупреждава. В този случай можете да си направите следния опит – разрежете плода, например, ябълката и изчакайте половин час: ако ябълката потъмнее, значи всичко е наред, тя е полезна.

За да сте сигурни, обелете кората или купувайте екологично чисти продукти, производителите на които гарантират, че те са отгледани без пестициди и изкуствени консерванти, бои и ароматизатори.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама