Кои подправки ще ви сгреят в студа

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
6 Минути

Сложете на масата джинджифил, карамфил, канела

Отдавна не е тайна, че подправките са нужни не само, за да подобрите вкуса на блюдата, но и разбира се, за да наситите организма си с полезни вещества и да си осигурите здраве. Освен това, едни подправки и билки могат през зимата да ви помогнат да се стоплите, а други – да донесат чувство за прохлада в горещините. Днес ще ви разкажем за тези треви и билки, които ще ви помогнат да усетите уюта на зимата. Със сгряващ ефект са надарени тези аромати, които подобряват храносмилането и способстват бързото разграждане на храната, разпадането й на протеини и въглехидрати, изработването на глюкоза, която и снабдява тялото с енергия и топлина.

Сред тези подправки е джинджифилът. Той е универсален и полезен. През зимата той затопля, а през лятото е отлично допълнение към охлаждащите напитки. Въпросът е в това, че освен полезното си действие, джинджифилът помага на работата на щитовидната жлеза, която отговаря за терморегулацията на организма. Освен затоплящият ефект през зимата, джинджифилът е полезен като профилактично средство срещу авитаминоза, както и за тонизиране.

Черният пипер, както и неговите разновидности – бял, червен и зелен, има също сгряващо действие. Той раздвижва кръвта и подобрява кръвообращението, поддържа имунитета, убива бактериите и помага да се концентрирате на работа. Само щипка от кайенския пипер, който е лют, може да измени вкусовия букет на блюдата, като го направи огнен. Основният активен компонент – капсаицинът, оказва вълшебен ефект на съдовете в организма. Те се разширяват, когато са свити и обратното, свиват се, когато са разширени. Затова кайенският пипер е полезен и в топлите дни.

 

Карамфил и канела не са само за кухнята

Болшинството хора използват карамфила само за консервирне и това е много жалко. Тази подправка не само създава неповторима атмосфера на уютен зимен празник, но има и антисептично действие. През зимата е добре да добавите карамфил в чашата си с чай, тъй като изсушените пъпки на цветето са богати на витамини от група В, аскорбинова киселина, макро- и микроелементи и етерични масла. Съчетанието на всички тези вещества дарява карамфила с много лечебни свойства, които подобряват работата на стомашно-чревния тракт, защитават от простуди и имат добър сгряващ ефект в студеното време.

Канелата пък се смята за кралица на затоплящите подправки. Без нея са немислими зимните коктейли, а глювайнът с пръчка канела е символ на зимните празници. Канелата подобрява циркулацията на кръвта, оказва антиоксидантно действие, стимулира работата на мозъка, бори се с депресията. Тя се съчетава отлично с алкохол, прекрасна е за десерти, но може да се използва и за месни блюда.

Индийското орехче за силен градус 

Когато става дума за индийското орехче, то трябва да знаете, че колкото по-силно е затоплено блюдото или напитката, толкова повече аромат отделя то. Неговата миризма се повишава с температурата. Затова домакините с радост добавят подправката в печива, горещи коктейли, кафе или какао. Ароматът подобрява храносмилането, повишава настроението.

 

Анасонът не е за всеки

В малко количество анасонът, добавен в десертите, към шоколадовите блюда или в горещите коктейли, сгрява и подобрява храносмилането. Ако сложите повече, то подправката ще окаже тонизиращ ефект. Ароматът на анасона обаче не се харесва на всеки човек. И трябва да имате предвид, че този аромат практически може да припокрие всички други нежни и фини миризми.

 

Горчицата помага на обмяната

Горчицата помага да се усвои мазната храна, което е незаменимо свойство през зимата, тъй като не се препоръчва да се откажете от хранителните супи и месото. Горчицата способства храносмилането, има антиоксидантно и противовъзпалително действие. Витамин В1, съдържащ се в зърната горчица, е важен за правилната обмяна на въглехидратите и така тази подправка сгрява.

 

 

Кардамонът съдържа до 8% етерични масла

Кардамонът принадлежи към джинджифиловото семейство и не е удивително, че той, както и близкият му роднина, освен в кулинарията се използва и за медицински цели. Семената на кардамона съдържат до 8% етерично масло с много сложен състав. Именно това съчетание придава на подправката едновременно лют и сладникав вкус, а като бонус е и сгряващото действие, което оказва върху целия организъм.

 

Кимионът има много витамин С

Кимион кимионът има силен аромат с лека орехова нотка на вкус. Тази задължителна подправка за далекоизточния пилаф може да свърши работа и в нашите условия. За кимиона е характерно високото съдържание на витамин С, което помага на хората да се предпазят от простудни заболявания и кашлица. Подправката също така влияе благотворно на храносмилането и подобрява апетита. Освен лечебните свойства, кимионът оказва силен сгряващ ефект, затова подправката задължително трябва да се включи в “горещите” смеси, като къри и гарам масала.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама