Как се прави къпиново вино по стара домашна рецепта

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
1 Минути

Къпиновото вино минава за лукс на всяка трапеза, но у нас има доста къпини и много хора си го правят всяко лято. Представяме ви стара и изпитана рецепта, която се прави предимно в Средногорието. Напълно узрелите къпини се намачкват и се поставят в съд. Заливат се със захарен сироп – на килограм плод са необходими 3,5 л вода, 1 кг захар. Съдът се оставя 7-8 дни при температура 17 – 18 градуса. После се отделя течността от плодовете и се налива в дамаджана. Тя се запушва с коркова тапа, през която се прокарва маркуч и краят му се потапя в съд с вода. Така ще излезе въглеродния двуокис, който се отделя при ферментацията.

След три седмици виното се отделя от утайката и се налива в друга дамаджана, тя се затваря плътно с тапа. Процедурата се повтаря след месец. Вече достатъчно бистрото вино се налива в бутилки, тапите се обливат с парафин. Съхранява се в мазето, температурата да е около десетина градуса.

 

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА