Къпиновото вино минава за лукс на всяка трапеза, но у нас има доста къпини и много хора си го правят всяко лято. Представяме ви стара и изпитана рецепта, която се прави предимно в Средногорието. Напълно узрелите къпини се намачкват и се поставят в съд. Заливат се със захарен сироп – на килограм плод са необходими 3,5 л вода, 1 кг захар. Съдът се оставя 7-8 дни при температура 17 – 18 градуса. После се отделя течността от плодовете и се налива в дамаджана. Тя се запушва с коркова тапа, през която се прокарва маркуч и краят му се потапя в съд с вода. Така ще излезе въглеродния двуокис, който се отделя при ферментацията.
След три седмици виното се отделя от утайката и се налива в друга дамаджана, тя се затваря плътно с тапа. Процедурата се повтаря след месец. Вече достатъчно бистрото вино се налива в бутилки, тапите се обливат с парафин. Съхранява се в мазето, температурата да е около десетина градуса.