Ако засадите чесъна по сибирски, реколтата ви е гарантирана

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Вижте колко е лесно

При нееднозначния климат на Сибир е доста трудно да се получи добра реколта от зеленчуци. Зимите в Сибир са мразовити, а лятото често е горещо и сухо през първата половина, а дъждовната и прохладна през втората. Затова градинарите отиват различни трикове, за да сведат до минимум въздействието на времето върху растежа и развитието на културите.

Мария Генадиевна споделя своя уникален метод, чийто едногодишен зимен чесън радва с добива си. Каква е нейната тайна? Факт е, че през есента тя не засажда чесън, а го заравя.

През октомври в най-високата точка на градината си Мария Генадиевна изкопава с лопата дупка дълбока около 40 см, на дъното на която са положени мъх сфагнум и смърчови клони. На такава суха постеля тя поставя ленен чувал с глави зимен чесън, покрива го отгоре със смърчови клони и заравя дупката, утъпквайки плътно земята. Мястото е маркирано с колче.

В същото време тя подготвя лехата за бъдещото насаждение, тъй като през пролетта, поради замръзналата земя, това е по -трудно да се направи. По цялата дължина на лехата земята се изважда като се правят бразди, а почвата се отхвърля настрана. Стопли ли се времето жената запълва дъното на този изкоп с миналогодишни върхове, оборски тор, пепел и връща отстранената почва на мястото си.

Когато земята се размрази напълно, изкопава торбата с чесън. По това време скилидките вече са прораснали и дори са започнали да пробиват пера. Мария внимателно разделя главите чесън на скилидки, като ги освобождава от люспите.

Полученият посадъчен материал се накисва в разтвор на тор с микроелементи и допълнително калиев перманганат. След това засажда чесъна в браздите на подготвената леха на дълбочина 5 см, покрива ги леко с пръст и ги полива с вода. След няколко дни лехата ще бъде покрита със зелени пера.

Грижата за чесъна, засаден по този начин, е както обикновено. Големите глави чесън могат да бъдат събрани през лятото.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама