Почитат чесъна на две места в България

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Фестивал на чесъна ще има в Радомирско, в Попово правят празник

Стопани и гости на две населени места в страната по едно и също време ще почетат чесъна като храна и лекарство.

Първият Фестивал на чесъна ще се проведе в с. Долни Раковец, Радомирско в рамките на 30 септември и 1 октомври т. г. Организатори са местното кметство и организацията “Здраве в скилидка”. Идеята е на млади семейства с корени от Долни Раковец, завърнали се в родното си село и занимаващи с отглеждането и производството на традиционния за населеното място продукт.

Стартът на фестивала ще бъде даден в 10:00  часа сутринта на 30 септември. На него ще се представят както местни, така и гостуващи производители, занаятчии и творци, съобщава Дарик.

Освен чесън, на щандовете ще бъдат подредени още кулинарни изкушения и печива, млечни продукти, мед, арт изделия и други.

Организаторите са предвидили много игри, и състезания за присъстващите. Двата фестивални дни ще са съпътствани от богата фолклорна програма.

Празник на чесъна под мотото „Чудото на чесъна – храна и лекарство“ пък ще бъде отбелязан на 1 октомври т.г. в с. Садина, община Попово. Населеното място е с дългогодишни традиции в отглеждането на чесън. От поколение на поколение в селото се предава един сорт чесън, който е с много по-добри вкусови качества. Организатори са кметството на село Садина, НЧ „ Съединение – 1889“ с. Садина и с подкрепата на Община Попово под патронажа на кмета на Попово д-р Людмил Веселинов. Целта на събитието е да се популяризира производството на българския чесън от Садина.

Програмата включва кулинарен конкурс в четири категории: топло предястие, студено предястие, основни ястия и тестени изделия с чесън; изложба – базар на чесън и продукти с чесън; кръгла маса по проблемите за производство на чесън; беседа за ползите от употребата на чесън; изложение на техника, която може да се използва при производството на чесън.

Едновременно с това ще има и фолклорна програма, в която ще вземат участие певчески и танцови фолклорни групи за автентичен и обработен фолклор, клубове за народни танци от 16 населени места. Броят на участниците е около 260.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама