Как да съхраните кореноплодите за по-дълго време

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Продължителността на съхранение на кореноплодните култури в значителна степен зависи от условията на отглеждани и сортовете. За продължително съхранение трябва да избирате кореноплоди от среднокъсните и късните сортове, но преди всичко трябва да ги слагате за съхранение внимателно почистени, без зелени листа, като ги просушите леко на слънце.

Най-благоприятните условия за съхранение на морковите, например, са температура 1-2 градуса и 85-90% влажност. Морковите могат да презимуват като картофите в специални дървени сандъчета, посипани със стърготини, листа арония или пясък. Размерът на съндъчето трябва да е малък – идеално е, ако в него се събират не повече от 15 кг моркови.

Съществува още един начин за продължително съхранение на морковите, който заслужено се смята за най-ефективен, но в същото време е много трудоемък – в глина. Вземете 10-литрова кофа, наполовина я напълнете с глина, влейте в нея 4,5 л вода, добре разбъркайте и оставете за 12 часа. След това добавете догоре вода и отново разбъркайте, като оставите сместа за денонощие. В резултат на всички манипулации глината в кофата трябва да стане като сметана.

След това вземете дървено сандъче, застелете го с найлон, сложете там няколко реда моркови, залейте ги с глина. Глината консервира морковите, благодарение на което кореноплодите лесно се съхраняват до следващата реколта без да губят своите вкусови качества и външен вид.

Ако сте прибрали цвекло, то тогава осигурете му температура около 2-3 градуса при влажност на въздуха около 85-95%. Преди да приберете цвеклото за съхранение, трябва да го почистите добре от остатъците почва. Не трябва да използвате нож или да почуквате кореноплодите един в друг. Острите предмети и ударите могат да повредят кожицата и дори да не забелязвате раничката, след време цвеклото ще се развали. След това почистите листата и дръжките, като оставите само 2 см от тях. Просушете кореноплодите 2 дни на сянка и вятър.

Съхранявайте цвеклото в сандъчета по не повече от 20 кг. Ако в мазето ви е прекалено влажно, цвеклото, както и морковите и картофите, трябва да се посипят със стърготини, сол или листа от калина. Цвеклото се запазва отлично, ако го насипете в съд с пясък и вар. Така няма да се разпространяват много бактерии, които са предизвикат болести. Само преди употреба на цвеклото ще трябва да го миете по-внимателно от обикновено. За приготвянето на пясъка смесете 200 г суха вар с 10 кг пясък.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА