Как да прогоним гълъбите от балкона?

AgroNews
AgroNews
7 Минути

Въпреки че гълъбите се свързват с красиви гледки в градската среда, те може да превърнат нашата тераса в неприветливо място, ако решат да се установят на нея. Съществуват няколко начина за справяне с този проблем, като някои от тях са сравнително по-ефективни от други, но най-ефективният си остава използването на птицегони, споделят от Otrovi.com. В тази статия ще разкрием кои са останалите методи, които също успешно прогонват гълъбите от балкона.

Какви опасности и неприятности носят гълъбите?

Гълъбите са символ на мира, но когато изберат вашата територия за свой дом, мирът и спокойствието се нарушават. Защо е важно да контролирате тяхното присъствие в дома си и какви проблеми може да създадат?

Безредица и мръсотия

Гълъбите оставят изпражнения, които са неприятни на вид и може да повредят покривите, мебелите и другите повърхности. Те съдържат вещества, които причиняват корозия на металните повърхности или петна по дървото и керамиката. Освен това обикновено те си свиват и гнезда, с което правят допълнителен боклук от клонки, листа и други материали.

Здравни рискове

Изпражненията на гълъбите са носители на различни болести, като салмонела, пситакоза и дори грип, които могат да засегнат и човека. Освен това те са хранителен източник за хлебарките, което също е неприятен факт.

Гълъбите може да разнасят и паразити, като кърлежи, бълхи и др. Тези паразити могат да причинят различни заболявания и представляват заплаха както за домакините, така и за домашните любимци.

Повишен шум и нерви

Неканените гости често събуждат хората с ранното си пеене или кацане по балконите и покривите. Това може да бъде особено досадно, ако искате да си почивате или просто да се наслаждавате на малко тишина.

За да се защитим от тези птици и да си гарантираме чистота, безопасност и спокойствие в дома си, е важно да предприемем някои действия.

Ефективни средства за прогонване на гълъби от балкона – какво работи?

Има много продукти на пазара, които обещават да прогонят гълъбите както от балкона, така и от градината, двора, лозето или други обитаеми площи. Важно е да се отбележи, че ефективността на различните птицегони, уреди, апарати и устройства против тези вредни птици, варира.

  • електрически уреди – те са доста популярни за прогонване на птиците. Тези птицегони излъчват високочестотни звуци, които са неприятни за гълъбите, но не са вредни за човека;
  • ултразвукови апарати – те работят по подобен принцип като електрическите устройства, но използват ултразвук, за да създадат неприятна среда за гълъбите;
  • светлини и вибрация – някои птицегони комбинират звуци, светлини и вибрации, за да плашат пернатите вредители. Трябва да се има предвид, че тези методи изискват постоянно захранване.

Кои са биологичните методи за прогонване на гълъбите?

Някои от най-ефективните методи за справяне с гълъбите включват използването на биологични стратегии.

Птицегони

Обикновено тези уреди имат датчици за светлина и работят само в светлата част на деня, когато са активни повечето видове птици. Птицегоните имат няколко разновидности, но като цяло това са уреди, които излъчват сигнали под формата на звуци или светлини, които стряскат вредителите и ги карат да напуснат обхвата на охраняемата площ.

Птицегони с биосигнал

Те издават звуци, които наподобяват тези на хищните птици, като сокол, ястреб, мишелов. Тези птицегони трябва да се употребяват според конкретния район – било то в градски условия, или не. Градският гълъб няма да разпознае звуците на хищниците, защото никога не ги е срещал и така птицегонът няма да е достатъчно ефективен. В този случай трябва да се използват алтернативни варианти на тези птицегони.

Апарати с пироефект

Тези устройства имитират звук от гърмеж на пушка или пиратка и са може би най-ефективният метод. Неудобството е, че тези птицегони не са подходящи за жилищни комплекси. Употребяват се предимно на полета и открити пространства, тъй като гърмежите са много силни.

Ултразвукови електронни уреди

Това са електронни уреди, като основната им цел е да модифицират средата на обитаване предимно на градските птици. Този тип птицегони излъчват ултразвукови емисии. Те са с малка площ на покритие и са предназначени за домашна употреба – предимно за балкони, тераси, веранди.

Други биологични методи

Поставянето на мрежи, колчета или ленти могат също е ефективен начин за предотвратяване на нашествията.

Някои видове растения имат аромат, който е неприятен за този вид птици и ги отблъсква. Засаждането на такива растения на балкона може да действа като защита. Освен това има различни видове репеленти, които също излъчват неприятни за гълъбите миризма.

Какво да направим, за да не се връщат гълъбите на балкона?

Премахването на тези птици, както и врабчетата и лястовиците от терасата, е само част от решението. За ефективното справяне с тях, трябва да предприемем и някои стъпки за предотвратяване на завръщането им.

  • мрежи и решетки – това са прости средства, които не позволяват на гълъбите да кацнат на терасата. Поставят се лесно и са доста ефективни;
  • поддържане на чистота – вредителите са привлечени от храна и боклук, така че поддържането на балкона чист, е от съществено значение;
  • затваряне на пространствата – запушването на всички отвори и пролуки може да помогне да се предотврати тяхното завръщане, тъй като те обичат скрити и защитени пространства;
  • липса на храна – ако от време на време ви се иска да нахраните гълъбите, трябва да знаете, че това само ще ги привлече обратно;
  • постоянно отблъскване – не забравяйте, че гълъбите най-вероятно ще се върнат, ако спрете да използвате отблъскващи устройства или апарати. Затова е важно да сте упорити и да използвате тези методи дори и след като птиците са изчезнали.

Борбата срещу гълъбите и тяхното прогонване изисква търпение и усилия, но крайният резултат е чист и свободен от птици балкон, който със сигурност си струва. Независимо какви птицегони предпочитате, ключът е в избора на правилния подход за вашия конкретен случай. Не забравяйте да се консултирате с професионалисти, ако се нуждаете от помощ в избора на птицегони. Те ще ви дадат по-задълбочени съвети относно защитата на вашата територия от тези вредители.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама