Къде се произвежда шоколадът, който консумираме?

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

 

4 милиона тона шоколад са произведени в ЕС през 2017 г. на обща стойност 18,3 млрд. евро. 8 държави-членки са произвели 90% от шоколада в ЕС през същата година.

Германия е най-големият производител с 1.3 милиона тона от вкусното лечение, което представлява 32% от общото производство в ЕС. Италия е произвела 7% или 700 000 тона от общото количество за ЕС, докато Франция и Холандия са произвели 9% или 400 000 тона шоколад.

Във Великобритания са произведени 300 000 тона продукт, което представлява 7% дял от общото производство. Белгия, известна с висококачествения си шоколад, е успяла да организира производството на 300 000 тона или дял от 4% в ЕС, по което се изравнява с Полша. Със 100 000 тона Испания произвежда 4% от общото количество на продукта на ЕС.

През 2017 г. около 5,2 млн. тона какаови зърна са произведени в света. Най-голяма част 38% от производството се осъществява в Кот д’Ивоар. Останалите големи производители са Гана, Индонезия, Нигерия, Камерун, Бразилия и Еквадор, пише schweizerbauer.ch.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА