От рибните ресурси в момента се изследват запасите от трицона, меджид, черноморска акула, хамсия, сафрид и барбуна (с калкана се занимава Институтът по рибни ресурси). Това споделя доц. д-р Виолин Райков от Института по океанология към БАН за в.Черно море. От събраните данни се анализира динамиката през годините, за да се получи реална картина на състоянието им в момента. Това се прави по нашето крайбрежие, румънските колеги – по тяхното. Все още не говорим за категорично въвеждане на квоти за трицоната и калкана извън сегашните, допълва доктор Райков. Що се отнася до екологичната обстановка в Черно море, той смята, че не може да се прави с голяма точност дългосрочна прогноза, защото процесите са много динамични. В общи линии нещата в крайбрежната зона са по- лесно предвидими, но не и за цялото море, защото става дума за различни брегове, за различни процеси, които се случват там. По нашия бряг нещата са най-вече зависими от главното черноморско течение, което се движи от север на юг към Босфора. Основно се влияят от това какъв отток влиза през Дунав, а също и от метеорологичните условия. Миграциите на самите видове риба са толкова комплексни, че едва ли някой може да предвиди с пълна точност кога, как и какво ще се случи с пасажите им по нашия бряг, споделя още Райков. По-конкретно той споделя за местните видове риба, каквито са попчетата.Те имат ограничена миграция по крайбрежието и са ценен ресурс. Трицоната също се счита за много важна. При барбуната засега не се отчита намаляване на запасите, въпреки непрекъснатото увеличаване на нейния улов. Засега важното е това да става устойчиво, без да се унищожават малките екземпляри, за да се съхрани популацията на вида, заключва доцентът.
Изследват запасите на черноморски риби
Автор:
Павлина Георгиева
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.
РЕКЛАМА
ВИДЕО
Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000 хранителни продукти.