Изпращаме януари със зимни температури

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

Понижението на температурите ще задържи нежелателното, преждевременно, развитие при овощните култури и намаляването на тяхната студоустойчивост

Снегът ще натрупа на отделни места с различна дебелина. Очаква се в централните и източните райони на страната, особено в Североизточна България може да надхвърля 10 см. Най-голяма е вероятността за валежи в петък, като най-късно валежите ще преминат от дъжд в сняг по Черноморието. Предстои една по-скоро зимна седмица, в която се очаква и дневните температури на места да остават и под нулата. Това съобщи гл. ас. д-р Анастасия Стойчева – ръководител отдел “Метеорологични прогнози”, НИМХ за БНТ.

В края на януари и началото на февруари се прогнозират минимални температури до -10 градуса

В края на януари при зимните житни култури ще се наблюдават фазите трети лист и братене, предимно при посевите в част от Дунавската равнина и в крайните югозападни райони. Критични минимални температури за зимуващите земеделски култури през периода не се прогнозират, съобщи Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ.

Очакваните валежи през третото десетдневие на януари ще подобрят почвените влагозапаси в горните слоеве, чувствително намалели при зимните житни култури, вследствие ветровитото и топло за сезона време през изтеклия период и ненавременната вегетация на културите.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА