С 13,5% се е увеличила изкупната цена на свинското месо след задържането на относително ниски нива през поголямата част на изминалата година, отчитат в анализ от Министерство на земеделието. От месец декември 2021 г. насам изкупните цени на угоени прасета в страната бележат възходящ тренд. Към 8 юни 2022 г. средната изкупна цена е 3,28 лв./кг живо тегло без ДДС. Макар да остава под рекордно високите стойности от края на 2019 г. и първата половина на 2020 г. (свързани с разпространението на АЧС), тя вече е с 13,5% над отчетената година по-рано. Това може да се обясни с повишените разходи за производство, поради ръст на цените на фуражите и енергоносителите (особено след започване на военния конфликт в Украйна), както и с постепенното балансиране на пазара на свинско месо в ЕС, отбелязват експертите.
При предлагането на едро и на дребно на различните разфасовки свинско месо се регистрира сходно поскъпване спрямо същия период на миналата година – с между 12% и 15,2%.
По данни на Европейската комисия, след сравнително ниските цени на свинското месо в ЕС до средата на февруари 2022 г., от края на февруари до началото на април 2022 г. (непосредствено след инвазията на Русия в Украйна) стойностите се покачват съществено.
През последните два месеца се наблюдава относително стабилизиране на цените и дори известна корекция в посока надолу. Средната цена на класифицирано трупно свинско месо – клас Е за ЕС към 30 май 2022 г. е 185,84 евро/100 кг без ДДС (около 3,63 лв./кг), с 12,1% по-висока спрямо година по-рано. В повечето от държавите-членки е налице увеличение на ценовите стойности на годишна база, достигащо до 51% в Кипър. Изключение прави Дания, където цената все още е с 2,4% под отчетената по същото време на 2021 г.