Изкупната цена на пшеницата се повиши за седмица с 30 лева за тон

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Все още обаче тя не може да достигне нивата от миналата година

Изкупната цена на тон пшеница се е повишила с 30 лв. за тон, сочат данните на Министерство на земеделието и храните в публикувания седмичен анализ на ведомството. В края на юли цената на тон хлебна пшеница се е изкупувала средно за 406 лв. за тон, докато седмица по-рано изкупната цена е била 371 лв. за тон. На седмична база промяната в цената е 9,4%, коментират експерти. Спрямо година по-рано обаче цената е доста по-ниска – с над 34%, сочат изчисленията. В края на юли 2022 г. тон хлебна пшеница се е изкупувал за 616 лв. средно.

Средно за страната, към 26 юли 2023 г. основните зърнени култури поскъпват в рамките на 2,3% (ечемик) – 9,4% (хлебна пшеница) на седмична база. Изкупната цена на слънчогледа също се повишава – с 1,9%. През изминалата седмица стартира изкупуването на рапица от нова реколта.

Показват новата селекция от царевица в Открит ден в Института по царевицата в Кнежа

По оперативни данни, към 27.07.2023 г. са прибрани 5,7 млн. тона пшеница, 624,4 хил. тона ечемик, 198,5 хил. тона маслодайна рапица, 24,9 хил. тона тритикале и близо 6 хил. тона ръж. Въпреки повишените средни добиви от декар, засега като цяло се наблюдава изоставане на производството в границите от 5,7% (пшеница) до 58% (тритикале) на годишна база, поради по-малкия размер реколтирани площи до момента.

Единствено продукцията от ечемик надхвърля нивото отпреди една година – с 2,1%.

Към края на м. юли 2023 г. площите за реколтиране с маслодаен слънчоглед и царевица за зърно са съответно с 6,9% и 4,8% по-малко в сравнение с отчетените по същото време на 2022 г., отбелязват от Министерство на земеделието и храните.

Окончателно: Приемът за спешната помощ за производителите на слънчоглед стартира на 9 август

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама